SNABB LEVERANS - VI SKICKAR MED POSTEN VARJE DAG

Gör din egen knivskena

Vi får riktigt många frågor om DIY knivmagneter, så vi har gjort en video om det. Bästa tipset för att göra sin egen knivmagnet är att få minsta möjliga avstånd mellan kniv och magnet, dvs. m du har möjlighet för att fräsa en skåra eller en ficka i materialet som knivarna ska hänga på, så ger det det bästa resultatet. Mindre avstånd kräver också mindre bärförmåga och gör därför projektet billigare. Man kan också sätta magneter direkt på knivarna – det behövs inte något trä, kork eller en platta emellan.

DIY-video om magnetisk knivskena

Om du förstår lite dansk kan du titta på vår video om att göra din egen knivskena med magneter:

(Vill du hellre läsa om knivmagneter än se videon? Se längst ner på sidan)

Våra mest sålda magneter till knivskenor är discmagneten strl 15x8 mm och blockmagneten strl 20x20x5 mm. Och för de största projekten (till kockar och producenter av knivskenor) säljer vi flest av storlek 35x5 mm

I de flesta tillfällen kan man borra hål/fickor på baksidan av t.ex. en trälist och limma fast magneterna inne i hålen. Hålen ska inte gå igenom, för man ska inte kunna se magneterna framifrån. Kom dock ihåg att magneternas styrka avtar med avståndet på trälisten.  

En bra tumregel är att magneternas bärförmåga minskar till 30 % vid 2 millimeters avstånd mellan kniv och magnet. Vid 5 mm avstånd är vi nere på 8 % av den ursprungliga bärförmågan mätt i direkt drag.  

Vi rekommenderar ett maximalt avstånd på 3 mm mellan magnet och kniv (fräsa ut plats för magneterna på baksidan).

EXEMPEL:

Supermagnet 15x8 mm.:

  • Bärförmåga i direkt drag: 6,7 kg
  • Bärförmåga i direkt drag med 2 mm. trä: 2,0 kg
  • Bärförmåga i direkt drag med 5 mm. trä: 0,5 kg

Supermagnet 35x5 mm.:

  • Bärförmåga i direkt drag: 12 kg
  • Bärförmåga i direkt drag med 2 mm. trä: 4,0 kg
  • Bärförmåga i direkt drag med 5 mm. trä: 1,5 kg

Det hela beror alltså på avståndet mellan magnet och kniv. Vi rekommenderar ett maximalt avstånd på 3 mm. Mellan magnet och kniv. 1 magnet per kniv är vanligtvis tillräckligt, men det är också möjligt att bygga upp sin knivskena med två magneter över varandra i lodrät linje. På så sätt kan tunga kockknivar hänga fast utan problem, då det finns två fästpunkter per kniv.

Knivmagnet med direktkontakt

Vi blev tipsade av en kund på Pinterest, där han hade gjort en knivskena med direktkontakt mellan magneter och kniv, så att kan kunde nöjas med mindre styrka, vilket gör projektet mycket billigare och lättare än med ett stycke trä eller liknande. Se lösningen här, var det är använt countersunk pottmagneter Ø13 mm:

Det ser supersnyggt ut då man inte kan se magneten – så det ser ut som att knivarna sitter på väggen, vilket ger ett minimalistiskt intryck i ett kök.

Pottmagneterna ska bara skruvas fast i väggen – ingen torktid eller annat – du kan bara börja använda dem med en gång.

Du kan också välja kraftigare magneter, men det är inte nödvändigt, så vida inte dina knivar väger mer än 800 gram styck. En kraftigare magnet gör det bara svårare att ta ner knivarna från väggen, och det skapar ett hårdare ”slag” på magneten med kniven som kan resultera i rispor på knivbladet och snabbare demagnetisering av magneten. Som tur är finns det råd att hämta, om din magnet blir slö. Den kan nämligen remagnetiseras igen genom att stryka en annan neodymagnet över den slöa magneten några gånger. Då rättar polerna till sig igen.

Vad behöver jag? 

 

För att sammanfatta:

Om du gör en knivskena med trä eller liknande för magneten, så ska du beräkna styrkeförlust enligt tabellen ovan. Och så ska du använda magneter som är MYCKET starka. 

Om du vill skruva fast magneter på väggen, så ska du titta efter pottmagneter, som beskyddar magneterna mot de direkta slagen från knivarna. De har dessutom lite höjd, så att du faktiskt kan få tag om knivens handtag. Med denna lösning kan du ”nöja dig” med 1 kg i bärförmåga (dragkraft).

Till sist; om du vill limma fast magneterna på väggen, så ska du välja en magnet som har lite höjd, så att handtaget på dina knivar inte böjs. Du ska dessutom hitta ett sätt för att skydda magneterna på, mot de direkta slag som de får från knivarna. T.ex. kan du limme en bit filt utanpå magneterna, där var knivarna träffar. Eller så kan du välja en gummimagnet, som också kan tåla slagen. Läs mer om hur du limmar magneter HÄR. Du behöver en speciell typ av lim och så ska du använda lite finkornigt sandpapper.   

OBS! LÄS TEXTEN OVAN, INNAN DU VÄLJER MAGNET! 

 

Räknar för magneter till knivlist

Räkna på dragkraft behov här:

Gör din egen knivskena med magneter  

Om du hellre vill läsa än att se videon:  

Man kan göra en knivmagnet av en bit trä, men det kan också vara kork, kakel eller plast. Principen är densamma och ett riktigt bra tips är att det ska vara så lite mellanrum mellan magneten och kniven som möjligt. Det vill säga, om du har möjlighet att bygga in dina magneter som i den testträ som visas i videon, så är det bra för både plånbok och med hänsyn till att kunna ”styra” magneterna.  

Ytterst är testträet 1 cm tjockt, medan det i nedsänkningen endast är ett 3 mm avstånd mellan kniv och magnet.  

Vår mest sålda magnet till knivskena är en 20x20x5 mm blockmagnet av neodymium och den har en bärförmåga på ca 6 kg i direkt drag. Som du kan se i videon kan magneten bära kockkniven trots avståndet (och den därmed sänkta bärförmågan i förhållande till din tunga kniven) – och det samma gäller alltså med mindre knivar.  

Om man väljer att inte bygga in sina magneter i träet (eller ett annat material), så kan du i videon se varför det är en dålig idé med 1 cm avstånd mellan kniv och magnet: en neodymmagnet på 20x10 mm med en bärförmåga på ca 11 kg (en mycket kraftig magnet) kan inte hålla kniven uppe. Det beror på, förutom avståndet, att det är så mycket vikt nerifrån kniven på magneten, att magneten med en styrka på 11 kg inte kan hålla för draget och mellanrummet.  

Men behöver inte ett stycke trä eller något annat för att göra en knivskena där hemma. Man kan bara sätta en magnet på kylskåpet, köksfläkten, en bit stål eller på en annan magnetisk yta och så sätta kniven direkt på magneten. I videon visas en 10x10x10 mm magnet med en bärförmåga på knappt 4 kg, och den kan enkelt bära en kockkniv från videon som väger 0,5 kg, även om det är ett stort drag på magneten nedåt (indirekt). 

Man kan också överväga en mindre magnet för att hänga upp knivar direkt på den. Men kom ihåg att magneter följer det som är mest magnetiskt. I detta fall är det knivbladet som är mycket mer magnetiskt än t.ex. kylskåpet och därför vill magneten följa med kniven. Det är därför en riktigt bra idé att välja en magnet som har en bra storlek så att den är enkelt att ta av kniven och sätta tillbaka på kylskåpet.  

Frågor om knivmagneter?

Om du har några frågor till oss om knivmagneter, är du mycket välkommen att ta fatt i oss på mail eller telefon.