Vi skickar magneter alla vardagar - beställ innan kl. 14

Sök här...

Söker...

Hmmm... Sökningen gav inga träffar. Du kan kontrollera stavningen eller använda ett bredare sökbegrepp.

 1. Hem
 2. Gör din egen knivlist

Gör din egen knivlist

Vi får riktigt många frågor om magnetiska knivlister-DIY, så vi har gjort en video om det. Bästa tipset för att göra sin egen knivlist är att få minsta möjliga avstånd mellan kniv och magnet. Försök därför att fräsa en skåra eller en ficka i materialet som knivarna ska hänga på, för bästa resultat.

Mindre avstånd kräver också mindre magnetstyrka och därför blir projektet billigare. Man kan också sätta knivarna direkt på magnetlisten – det behövs alltså inte trä, kork eller en platta emellan.

Varför ska man ha en magnetisk knivlist - undrar du?

 • Den är praktisk och skyddar knivarna på ett skonsamt sätt
 • Du frigör ytor i köksskåp och lådor
 • Du får ett fint blickfång i rummet där du visar upp dina snygga kockknivar
 • Listen är lättplacerad och tar upp lite plats i köket
 • Den är hygienisk och ofta enkel att rengöra

Här kan du läsa mer om knivlistens fördelar och användningsområden.

DIY-video: magnetisk knivlist

Om du förstår danska kan du titta på vår video om att göra din egen knivlist med magneter:

(Vill du hellre läsa om knivmagneter än se videon? Se längst ner på sidan)

Våra mest sålda magneter till knivlister är discmagneten strl 15x8 mm och blockmagneten strl 20x20x5 mm. Till de största projekten (till kockar och producenter av knivlister) säljer vi flest av storlek 25x7 mm

Oftast kan man borra hål/fickor på baksidan av t.ex. en trälist och limma fast magneterna inne i hålen. Hålen ska inte gå igenom hela vägen, eftersom man inte ska kunna se magneterna framifrån. Kom dock ihåg att magneternas styrka avtar ju längre avståndet är från trälisten.  

En bra tumregel är att magneternas styrka minskar till 30 % vid 2 millimeters avstånd mellan kniv och magnet. Vid 5 mm. avstånd är vi nere på 8 % av den ursprungliga styrkan mätt i direkt drag.  

Vi rekommenderar ett maximalt avstånd på 3 mm mellan magnet och kniv (fräsa ut plats för magneterna på baksidan).

EXEMPEL:

Supermagnet 15x8 mm.:

 • Bärförmåga i direkt drag: 6,7 kg
 • Bärförmåga i direkt drag med 2 mm. trä: 2,0 kg
 • Bärförmåga i direkt drag med 5 mm. trä: 0,5 kg

Supermagnet 25x7 mm.:

 • Bärförmåga i direkt drag: 12 kg
 • Bärförmåga i direkt drag med 2 mm. trä: 4,0 kg
 • Bärförmåga i direkt drag med 5 mm. trä: 1,5 kg

Det hela beror alltså på avståndet mellan magnet och kniv. Vi rekommenderar ett maximalt avstånd på 3 mm. En magnet per kniv räcker oftast, men det är också möjligt att konstruera sin knivlist med två magneter ovanpå varandra i en lodrät linje. På så sätt kan tunga kockknivar hänga fast utan problem, då det finns två fästpunkter per kniv.

Osynlig knivmagnet 

Vi blev tipsade av en kund på Pinterest, där han hade gjort en knivlist med direktkontakt mellan magneter och kniv. Han kunde då använda en mindre styrka, vilket gör projektet mycket billigare och enklare än med ett stycke trä eller liknande. Se lösningen här med countersunk pottmagneter Ø13 mm:

Det ser supersnyggt ut då man inte kan se hur magneten ser ut. Knivarna ser ut att sitta direkt på väggen, vilket ger ett minimalistiskt intryck i köket.

Pottmagneterna skruvas fast i väggen – det behövs ingen torktid – du kan bara börja använda dem med en gång.

Du kan också välja kraftigare magneter, men det är inte nödvändigt, så länge dina knivar inte väger mer än 800 gram/styck. En kraftigare magnet gör det bara svårare att ta ner knivarna från väggen, och magnetens yta blir för hård mot kniven, vilket kan resultera i rispor på knivbladet och snabbare demagnetisering av magneten. Som tur är kan man fixa till magneten om den blir slö. Den kan nämligen remagnetiseras igen genom att stryka en annan neodymagnet över den slöa magneten några gånger. Då rättar polerna till sig igen.

Vad behöver jag? 

Om du vill tillverka en knivlist med trä eller liknande till magneten, så ska du beräkna styrkeförlust enligt tabellen ovan. Du bör använda magneter som är MYCKET starka. 

Om du vill skruva fast magneter på väggen, så ska du leta efter pottmagneter, som beskyddar magneterna från knivarrnas stötar. De ger dessutom listen lite höjd, så att du faktiskt kan få tag om knivens handtag. Med denna lösning kan du ”nöja dig” med 1 kg i bärförmåga (dragkraft).

Slutligen: om du vill fästa fast magneterna på väggen, så ska du välja en magnet som har lite höjd, så att handtaget på dina knivar inte böjs. Du bör dessutom hitta ett sätt för att skydda magneterna mot de stötar som de får från knivarna. T.ex. kan du limma en bit filt utanpå magneterna, där knivarna träffar ytan. Eller så kan du välja en gummimagnet, som också kan tåla stötar. Läs mer om hur du limmar fast magneter HÄR. Du behöver en speciell typ av lim och lite finkornigt sandpapper.   

OBS! LÄS TEXTEN OVAN, INNAN DU VÄLJER MAGNET! 

 

Magneträknar knivskena

Hur man använder magneträknaren: Mät avstånd mellan kniv och magnet (tjockleken på trä/kork/tyg/glas/sten som kommer mellan kniv och magnet) och skriva måttet i mm i första rutan. Det är viktigt att måttet anges efter nedsänkning av magneten, eftersom slutavstånd är av stor betydelse för styrka förlust.
5 mm
1 mm
10 mm
250 g.
1 g
500 g
Ditt styrka behov är
0 kg
Hitta den perfekta storleken här

Alla produkter - Gör din egen knivlist

Gör din egen knivlist med magneter  

Om du hellre vill läsa informationen än att se videon:  

Man kan göra en magnetisk knivlist av en bit trä, men det kan också vara kork, kakel eller plast. Principen är densamma och ett riktigt bra tips är att det ska vara så lite mellanrum mellan magneten och kniven som möjligt. Det vill säga, om du har möjlighet att försänka dina magneter i trät som i videon, så är det bra för både plånbok och möjligheten att ”justera” magneterna.  

Ytterst är testträet 1 cm tjockt, medan det i nedsänkningen endast är ett 3 mm avstånd mellan kniv och magnet.  

Vår mest sålda magnet till knivlist är en 20x20x5 mm blockmagnet av neodymium och den har en styrka på ca 6 kg i direkt drag. Som du kan se i videon kan magneten klara kockkniven trots avståndet (och den därmed sänkta styrkan i förhållande till din tunga kniven) – och det samma gäller alltså med mindre knivar.  

Om man väljer att inte montera sina magneter i träet (eller ett annat material), så kan du i videon se varför det är en dålig idé med 1 cm avstånd mellan kniv och magnet: en neodymmagnet på 20x10 mm med en bärförmåga på ca 11 kg (en mycket kraftig magnet) kan inte hålla kniven uppe. Det beror på, förutom avståndet, att det är så mycket vikt från kniven som frestar på magneten, så att en magnet med en styrka på 11 kg inte kan hålla för draget och mellanrummet.  

Men behöver inte ett stycke trä eller något annat för att göra en knivlist där hemma. Man kan bara sätta en magnet på kylskåpet, köksfläkten, en bit stål eller på en annan magnetisk yta och sätta kniven direkt på magneten. I videon visas en 10x10x10 mm magnet med en bärförmåga på knappt 4 kg, och den kan enkelt hålla uppe en kockkniv från videon som väger 0,5 kg, även om det är ett stort drag på magneten nedåt (indirekt). 

Man kan också överväga att använda en mindre magnet för att hänga upp knivar direkt på den. Kom ihåg att magneter dras till det som är mest magnetiskt. I detta fall är det knivbladet som är mycket mer magnetiskt än t.ex. kylskåpet och därför vill magneten dras mot kniven. Det är därför en riktigt bra idé att välja en magnet som har en bra storlek så att det är enkelt att ta av kniven och sätta tillbaka på kylskåpet.  

Frågor om knivmagneter?

Om du har några frågor till oss om knivmagneter, är du mycket välkommen att kontakta oss på mail eller telefon.