Beställ innan kl. 14 på vardagar - da skickar vi dina varor samma dag

Sök här...

Söker...

Hmmm... Sökningen gav inga träffar. Du kan kontrollera stavningen eller använda ett bredare sökbegrepp.

  1. Hem
  2. Gitarrreparation – Gör det själv

Gitarrreparation – Gör det själv

Vi har stor efterfrågan på magneter varje dag och det är inte alla varianter som vi har testat förut. Vår kund Ole ringde oss i juni och ville köpa magneter för att reparera sin gitarr med magneter. Han hade nämligen fått en spricka i gitarren och var ute efter ett enkelt sätt att fixa den.

Det är en sak i teorin – en annan i praktiken. Så även om vi har väldigt många räknemetoder och testmöjligheter i verkstan', så är det härligt att bli kontaktad efteråt och få veta att projektet gick i hamn.

Spricka i gitarr DIY  

Ole behövde som sagt några magneter i samband med en gitarreparation. Han hade skickat med dessa bilder, som visar hur han har gjort ett litet hemmagjort verktyg för att laga sprickan i gitarren med (totalt är 3 magneter använda – de extra magneterna på bilden hade Ole köpt för att göra fler verktygsset med).

Bild 1: Gitarren med magneterna, så att man kan se storleksförhållandet. Bild 2 ch 3: två magneter sätts ovanpå varandra. Det sätts en skruv genom båda magneterna och de skruvas ihop på träpinnen. Bild 4: Den lilla träbiten som utgör reparationen av revan.  

Se en mer utförlig förklaring nedan under ”vägledning”.

Bild 5 och 6: Verktygen förs försiktigt genom strängarna och efteråt sätts en magnet överst som fångar den nedersta magneten.  

OBS! Pottmagneten ovanpå gitarren, som Ole håller mellan två fingrar, är lagd med stålet nedåt då polerna vänder åt samma håll på magneterna. Så om man vänder magnetsidan nedåt kommer den stöta ifrån sig magneterna på insidan av gitarren. Vi har efter detta FAQ-inlägg modifierat magneterna, så att de är starkare och att stålpotten är kraftigare. Därför rekommenderar vi istället att du ersätter den tredje magneten med en gummimagnet. Då uppnår du ett bättre magnetfält och samtidigt är du säker på att undvika repor.

Vägledning till utförande av reparationen  

Vi fick följande instruktion på mail tillsammans med bilderna:  

I de bifogade bilderna har jag visat hur jag har gjort ett litet verktyg till att sätta in i gitarren. Utvändigt är det bara en ””dubbelmagnet”. Här använder jag Ø25 magneterna för att limma fast ett par klossar på insidan av gitarren för att stabilisera en spricka. De utvändiga magneterna placeras fast och dirigerar de invändiga magneterna till önskad plats med hjälp av handtaget. Klossen sätts fast på magneten med lite dubbelhäftande tejp, lim läggs på och vips: så är det satt fast på rätt sätt.

 

Alla produkter - Gitarrreparation – Gör det själv

 

Vill du göra som Ole? 

Du kan absolut kopiera Oles idé. Han använde 3 st Ø25 mm försänkta pottmagneter till sin gitarr (visat ovan under produkterna). Som nämnt i texten ovan rekommenderar vi att man ersätter den ena magneten – den som ska ligga ovanpå gitarren – med en gummimagnet.  

Kanske har din gitarr en lite tjockare kropp? Då kan du med fördel gå upp lite i styrka och välja Ø32 mm pottmagneter istället (också visat ovan).  

Fördelen med att använda försänkta pottmagneter är att du kan skruva fast dem på träpinnen som utger en del av gitarrverktyget. Och med en försänkt skruv får du en plan yta på magneten, så att den är lätt att arbeta med (och repar inte).  

Om det känns bättre att limma fast två magneter på änden av ditt verktyg kan du välja en annan slags magnet med 22 kg i bärförmåga. T.ex. två st 60x5 mm supermagneter ovanpå varandra och den nedersta fastlimmad på träpinnen.  

Du hittar alla magneter storleksuppdelade här: supermagneter sorterade efter styrka .