• Fri frakt vid köp för mindst 800 kr

  • 2-7 dagars leveranstid

  • Nöjdhetsgaranti

  • Säker e-handel

Beställ innan kl. 14 på vardagar - da skickar vi dina varor samma dag

Skillnaden på ferrit och neodym

Osäker på vilken typ av magnet du ska välja? 

skillnaden paa ferrit och neodym

Det finns två typer av magneter - ferritmagneter och neodymmagneter sk. supermagneter.  

Det är stor skillnad på ferrit och neodymmagneter och vi ska försöka göra allt vi kan för att reda ut begreppen. På bilden här ovan kan man se mer om magneternas egenskaper och hur de båda magneterna kan mäta sig mot varandra. Väderbeständighet betyder hur mycket de tål av väder och vind och stöttålighet är hur lätt de kan ha för att gå i sönder. På de flesta produktkort står det också hur hög temperatur de kan klara.

Vill du veta mer? Då kommer den långa versionen här!

Ferritmagneter 

Om priset är viktigare än styrkan ska du välja ferritmagneter. 

Ferritmagneten är neodymmagnetens blygsamma kusin och är ca. 9 gånger svagare. Den har en grå-svart, ganska dov nyans.

Barn och djur bör ej leka med dem, då de är farliga att svälja. Om olyckan skulle vara framme, så är ferritmagneter mindre farliga att svälja än neodymmagneter.  

Teoretiskt sätt så förlorar ferritmagneter ej sin styrka med med tiden  men man kan uppmäta en minskad styrka efter ca 100 år. Det finns dock andra faktorer än tiden som kan avmagnetisera en magnet: exempelvis kraftig värme, upprepade slag och påverkan från en starkare magnet.  

Det ska mycket till för att bryta av en ferritmagnet jämfört med neodymmagneter och det händer inte så mycket om en flisa slås av en magnet av ferrit.  

Magneten tål temperaturer på ca -40 °C till 250 °C. 

Vill du läsa den långa versionen om ferritmagneter? Läs mer här

Neodymmagneter 

Om styrkan är viktigare än kostnaden så ska du välja superrmagneter.  

Supermagneter är gjorda av neodym och har en ganska kraftig dragningskraft. De ska därför hanteras med största försiktighet – de är ca 9 gånger starkare än ferritmagneter. De har en fin silvrig färg tack vare en coating av NiCuNi.

Den styrka som står på varubeskrivningen förutsätter direktkontakt med en magnetisk yta – det är t.ex. därför som magnetiska glastavlor har så svag magnetism, då magneterna ska tränga igenom glasplattan.  

Efter ca 100 år kan man uppmäta en minskning av magnetismen, dock finns det fler faktorer än tiden som kan avmagnetisera en magnet ganska snabbt. T.ex kraftig värme eller upprepade slag/stötar på magneten. Kraftig värme förstör magneten permanent, men avmagnetisering på grund av stötar kan rättas till så länge magneten fortfarande sitter ihop.  

Det händer inget med en neodymmagnet om en liten flisa har gått av. De bryts lätt av vid oförsiktig hantering och klarar sällan av att kollidera med en annan magnet i hög fart. De flesta av våra neodymmagneter tål upp till 80 °C – vissa tål högre temperaturer men det framgår i så fall på varubeskrivningen. Det finns ingen nedre gräns för temperaturpåverkan för neodym, så de är bra till kylrum.  

Vill du veta mer om neodym? Läs mer här. Du kan också läsa mer om hur man bearbetar magneter - går det över huvud taget att borra eller såga i dem?

Vad blir mitt slutgiltiga val?

Det beror helt på vad du ska använda magneterna till och om styrka eller kostnad betyder mest för dig. Om du inte känner att du har fått svar på om du ska välja ferritmagneter eller powermagneter av neodym till ditt projekt, så vill vi väldigt gärna vägleda dig mer. Du får tag på oss på telefon +45 71993614 eller på e-mail info@magnordic.com. 

Vi har många års erfarenhet med magneter så vi kan helt säkert vägleda dig till att ta rätt beslut med tanke på magnettyp och styrkebehov.