SNABB LEVERANS - VI SKICKAR MED POSTEN VARJE DAG

Kan jag borra eller såga i magneter?

Ändring av neodymmagneter 

Vi rekommenderar inte att man själv varken borrar eller sågar i neodymiummagneter. Det finns flera anledningar: först och främst är neodymmagneterna gjorda för att få ut mest möjliga kraft. Det görs med en tunn förnicklad yta som håller samman magneten. Denna yta tål inte att man varken borrar eller sågar i den. Och när man kommer igenom ytlagret, kommer man in till den råmagnet som är känslig och utsatt för korrosion och slitning i högre grad än innan. Om man börjar borra eller såga i magneterna resulterar det inte bara i magnetsplittor men också i brandfarligt damm. Dessutom kommer värmen som skapas under borrningen helt enkelt att demagnetisera magneten.  

Om man behöver ändra en magnet ska man överlåta det till professionella, som har den rätta diamantborren och kylutrustningen. Men det finns fortfarande stor risk för att magneten inte tål det och går sönder. Därför är vår tydliga rekommendation att man köper en magnet som har den rätta formen, istället för att försöka ändra en ”färdig” magnet.  

Ändring av ferritmagneter 

Ovanstående rekommendationer gäller även för ferritmagneter. De kan hålla för fler grader, innan de blir demagnetiserade. Men det är en rå magnet utan yta som därför är känslig. Om man tar en ferritmagnet och bryter av den, så kommer man se att man får ett mycket ojämnt ”brott”. Det förstör inte magnetens magnetism – bara magnetens utseende och samlade bärförmåga. Men då står man där med två bitar magnet som är svåra att passa in i en form av en viss storlek. För det är ju som regel en anledning till, att man önskar ändra på magnetens form och storlek. Det är bara mycket svårt att uppnå efter att en magnet är stöpt. 

Sammanfattning 

Om du inte har tid att läsa allt som står ovan, så kommer den korta sammanfattningen här: 

Du ska inte ändra på magneter genom att såga eller borra i dem – de håller inte för det.