Beställ innan kl. 14 på vardagar - da skickar vi dina varor samma dag

Sök här...

Söker...

Hmmm... Sökningen gav inga träffar. Du kan kontrollera stavningen eller använda ett bredare sökbegrepp.

  1. Hem

Kan jag borra eller såga i magneter?

Ändring av neodymmagneter 

Vi rekommenderar inte att man själv varken borrar eller sågar i neodymiummagneter. Det finns flera anledningar: först och främst är neodymmagneterna gjorda för att ha optimalt med styrka. Det görs med en tunn förnicklad yta som håller samman magneten. Denna yta tål inte att man varken borrar eller sågar i den. När man kommer igenom ytlagret, kommer man in till den råmagnet som är känslig och utsatt för korrosion och slitning i högre grad än innan. Om man börjar borra eller såga i magneterna resulterar det inte bara i magnetsplitter men också i brandfarligt damm. Dessutom kommer värmen som skapas under borrningen helt enkelt att demagnetisera magneten.  

Om man behöver ändra en magnet ska man överlåta det till yrkeskunniga, som har den rätta diamantborren och kylutrustningen. Det finns fortfarande stor risk för att magneten inte tål behandlingen och går sönder. Därför rekommenderar vi starkt att man köper en magnet som har den rätta formen, istället för att försöka ändra en ”färdig” magnet.  

Ändring av ferritmagneter 

Ovanstående rekommendationer gäller även för ferritmagneter. De kan tåla en högre temperatur, innan de blir demagnetiserade, men de är en sorts rå magnet utan coating som därför är känslig. Om man tar en ferritmagnet och bryter av den, så får man två oregelbundna bitar. Det förstör inte magnetens magnetism – bara magnetens utseende och totala bärförmåga. Då står man där med två bitar magnet som är svåra att passa in i en specifik form. Detta är dock ofta anledningen till att man önskar ändra på magnetens form och storlek. Det är dock svårt när den kommer i ett specifikt utförande.

Sammanfattning 

Om du inte har tid att läsa allt som står ovan, så kommer den korta sammanfattningen här: 

Du ska inte ändra på magneter genom att såga eller borra i dem – de tål inte detta.