Vi skickar magneter alla vardagar - beställ online för snabb leverans

Sök här...

Söker...

Hmmm... Sökningen gav inga träffar. Du kan kontrollera stavningen eller använda ett bredare sökbegrepp.

  1. Hem
  2. Hobbymagneter

Hobbymagneter

Har du funderat på att göra egna kylskåpsmagneter? Nu kan du göra dina egna magneter enkelt, med hjälp av ferritmagneter och supermagneter. Låt kreativiteten flöda!

Vi har valt att använda supermagneter till vårt projekt. Följande material behövs för att skapa våra kraftfulla hemgjorda magneter: 

Vi köpte stor mängd flerfärgad Fimo-lera på Panduro Hobby och så körde vi igång med att skapa ugglor, julgranar och julklappar som vi ville göra om till hemgjorda kylskåpsmagneter.  

Vi använde storlek 6x2 mm supermagneter, eftersom vi gärna ville ha kraftiga magneter som enkelt kan hålla en pizzameny på plats. Man kan absolut välja mindre magneter med svagare bärkraft om syftet är att hålla ett tunt papper hängande på kylskåpet. Med 6x2 magneterna har vi uppnått en bärförmåga på ca 600 gram utöver vikten på figuren.  

Först formade vi våra fantasifigurer utav Fimo-lera. Därefter gjorde vi ett litet avtryck av magneterna på baksidan av figurerna, så att det blev en liten fördjupning i rätt storlek att placera magneten i efteråt. Sedan bakade vi Fimo-figurerna i ugnen på 130 grader i ca 20 minuter – utan magneterna, då de endast håller upp för till 80 grader.

Efter att figurerna hade kallnat så blandade vi limmet, se vägledningen nedan, och så satte vi magneterna på plats på baksidan. Efter en torktid på 1 dygn, var magneterna klara att användas. Och som du kan se på bilderna, kan både barn och vuxna vara med och göra hobbymagneter.

OBS! Dock ska magneterna och ihoplimningen göras av en vuxen eller under uppsyn av en vuxen, eftersom limmet och magneterna inte är leksaker.  

Vägledning för UHU lim 2-komponent  

Vi har UHU Max Repair lim här. Om du vill blanda och använda 2-komponentslim så följer det med två olika limtuber, som ska blandas i förhållande 1:1. Utöver det medföljer en liten blandningsskål, en rörpinne och en liten bit sandpapper.

Blanda den önskade mängden lim, med den lilla rörpinnen, till rumstemperatur. Slipa magneterna lätt på den sida som ska limmas fast (som en lätt skrapning mot huden) – det får inte gå hål på magneternas förnicklade yta. Limma därefter på ytorna och pressa ihop dem. Det är viktigt att den skrapade ytan vänds mot limmet, så att limmet har något att fästa på. Om magnetens yta är glatt, fäster inte limmet så bra. Låt det torka i rumstemperatur i ungefär ett dygn. Därefter går de ihoplimmade sakerna inte att separera. 

Om magneterna ska dra till sig en annan magnet, ska du vara uppmärksam på nord/syd-polerna på magneterna, så att de inte stöter bort varandra. Detta är inte relevant om magneterna ska hängas upp på en metallisk yta.  

Kreativ Halloween – Gör magneter i Fimo-lera  

Hannah och Sara har varit på kreativt humör och gjort snygga (och kusliga) magneter till Halloween. Det är faktiskt inte så svårt att göra sina egna kylskåpsmagneter. Vi har använt följande material till Halloween-magneterna: 

  • Powermagneter (6×2 mm) 
  • Fimo-lera i olika färger 
  • UHU 2-komponentlim 
  • Tandpetare för att göra små detaljer med  

Först formade Hannah och Sara figurerna och gjorde detaljer med en tandpetare. Därefter gjordes ett avtryck av en magnet på baksidan av fimo-figuren – där magneten skulle limmas fast – för det är lättare att limma på magneten när det redan finns ett avtryck. Magneterna får nämligen inte komma med in i ugnen, eftersom de inte tål den höga temperaturen.  

Därefter blev figurerna bakade i ugnen UTAN magneterna på 110 grader i 20 minuter.  

När figurerna var färdiga i ugnen, lades de på kylning för att till sist få en powermagnet pålimmad i avtrycket på baksidan av figurerna.  

UHU lim är lite fett, men det är ett kraftigt lim – och det är viktigt med ett bra lim när man har med supermagneter att göra. Som tur är ska limmet torka länge, så man har god tid på sig att tvätta händerna noga efter användning, utan att man limmar fast fingrarna i något.  

Tips: fila magneterna lätt med finkornigt sandpapper innan limning – annars fäster inte limmet.  

Baktiden beror på figurernas storlek. Fimo-lera ska alltid bakas 10-30 minuter i en ugn (utan varmluft). 

Alla produkter - Hobbymagneter