SNABB LEVERANS - VI SKICKAR MED POSTEN VARJE DAG

Info om magnetfolie

Vi kan skriva mycket om alla våra magnetiska material, men vi ska försöka att hålla det kort och konsist, så att du snabbare kan bli klok på våra varor och göra ett val som matchar ditt behov.  

OBS! Magnetfolien kan inte användas till magnetiska glastavlor.  

Vad är magnetfolie? 

Magnetfolie är ett flexibelt material med en magnetisk yta. Det är inte lika starkt i magnetismen som råa magneter och det kräver direktkontakt med en magnetisk yta. Men istället kan det böjas och är lättare att arbeta med.  

I valet av magnet vs magnetfolie (t.ex magnetark eller magnetband) ska man vara klar över om styran eller flexibiliteten är viktigast. För det är en billig form av magnet att använda folie. Det kan som regel endast hålla sig själv uppe och kanske ett stycke papper.  

Material 

Magnetisk folie är gjort av elastiskt gummi med ferritpulver. Utöver detta har de färgade magnetbanden och -arken en yta av färgad PVC.   

Styrkeökning vid 2 bitar magnetfolie  

Vår magnetfolie är som regel 1 mm tjock – dvs. En god, kraftig kvalitet. Enskilda varor kan variera i storlek, men i så fall framgår det i varubeskrivningen.  

Styrka for 1 st. magnetfolie (1 mm.): ca. 100 gram/cm2 

Styrka for 2 st. magnetfolie (2x1 mm.): ca. 150 gram/cm2. 

När man sätter ihop två magneter så kan man uppnå högre bärförmåga. Det kan man också med två bitar magnetark eller magnetband – styrkan ökas med ca 50 %. Det är dock fortfarande inte mycket, då styrkan från början ligger på omkring 100 gram per cm2. Men det kan iallafall vara viktig kunskap till ens projekt, om man vill uppnå ca 150 gram per cm2.  

Det bästa resultatet kommer dock alltid uppnås genom att välja en tjockare variant, var det inte finns en färgad yta eller annat mellan de två bitarna magnetfolie.  

Arbetstemperatur & förvaring 

-20° til +85° C 

Temperaturer under -20° C och över 85° C förstör magnetfoliens struktur permanent med förlust av magnetismen som följd. Vi rekommenderar därför inte att man använder magnetark och –band på ställen var temperaturen går utanför dessa gränser.  

Förvaring av magneter är alltid bäst vid rumstemperatur. Detsamma gäller folien. Det är samtidigt en bra idé att förvara det plant – om det förvaras ihoprullat under en längre tid så kan det vara svårt att få det plant igen.  

Utomhusbruk 

Eftersom magnetfolie är gjort av gummi och ferrit så rostar det inte. Men solens UV-strålar kan på lång sikt förstöra strukturen med förlust av magnetism som följd. Det är därför en bra idé att byta ut magnetfolien ibland, om den ska hänga utomhus (t.ex. som en infotavla). 

Se vårt urval av magnetfolie här -->