Vi skickar magneter alla vardagar - beställ innan kl. 14

Sök här...

Söker...

Hmmm... Sökningen gav inga träffar. Du kan kontrollera stavningen eller använda ett bredare sökbegrepp.

  1. Hem
  2. Info om magnetiska metaller

Info om magnetiska metaller

Magneter har många funktioner och former. Vad många inte vet är att magneter också består av olika slags metaller, som ger dem unika egenskaper. Vi reder ut begreppen!

Järn är den vanligaste metallen i magneter. Rent järn är enkelt att magnetisera och kan skapa stora magnetfält.

Neodymium är den starkaste magnetiska metall som finns. Det är ett väldigt sällsynt material (finns i Kina och Canada) och är därför mycket dyrt jämfört med ferrit. Neodymium är skört och rostar lätt. Därför blandas det ofta med andra metaller för att bli starkare. Det kläs även med nickel för att bli mer hållbart. Neodymmagneter kallas också supermagneter i dagligt tal på grund av sin enorma styrka.

Aluminium är en icke-magnetisk metall. Man kombinerar aluminium med nickel och kobolt, som kan producera ett magnetfält. Används bland annat till Alnico-magneter (som består av Aluminium AI, nikkel (Ni) och kobolt (Co).

Nickel (Ni) används till framställning av metaller, men det är inte lika starkt som järn. När man blandar nickel med andra metaller kan man producera mycket starka magneter som tål temperaturändringar och stötar. Används ofta som coating på powermagneter och till Alnico-magneter.

Kobolt (Co) är ännu svagare än nickel och fortfarande starkare än andra magnetiska material. Kobolt används tillsammans med aluminium och nickel för att göra Alnico-magneter.

Koppar (Cu) är en icke-magnetisk metall som leder elektricitet väl och därför används till att göra ledningar. Det är också en viktig metall i elektromagneter. Coating i form av koppar på neodymmagneter är där mest för syns skull.

Alla produkter - Info om magnetiska metaller