Vi skickar magneter alla vardagar - beställ innan kl. 14

Sök här...

Söker...

Hmmm... Sökningen gav inga träffar. Du kan kontrollera stavningen eller använda ett bredare sökbegrepp.

  1. Hem
  2. Kan jag använda magneter utomhus?

Kan jag använda magneter utomhus?

Kan magnet rosta om de utsätts för väder och vind?

Det finns så klart en viss risk över tid.

Det finns dock vissa magneter som kan användas utomhus. Det rekommenderas  att du väljer en magnet med gummiyta eller en annan tjock coating. Vi berättar varför - läs gärna vidare!

Val av magneter för utomhusbruk 

Ferritmagneter 

Ferritmagneter är opåverkade av luftfuktighet och kan utan problem användas utomhus utan extra skydd. Men de är inte särskilt starka, och eftersom det är en rå magnet (utan coating), kan den färga av sig med sin gråa färg när den blir blöt och fuktig.  

En pottmagnet gjord av en ferritmagnet med ett stålhölje passar också bra til utomhusbruk. Ytan går nämligen inte hela vägen runt om magneten. Stålytan kommer med tiden att rosta. Det påverkar dock bara magneten rent utseendemässigt, för själva magneten är rostfri. 

Om man klär in en ferritmagnet med gummi, är det så lite styrka kvar i den, att den inte fyller sin funktion som magnet. Man använder ju trots allt en magnet, för att den ska kunna ha en viss bärstyrka. 

Neodymmagneter 

En magnet av neodym är ej rostfri. Den kan användas utomhus, men efter kort tid kommer den rosta, om den blir utsatt för väder och vind.

Vi har dock gjort ett försök med krokmagneter, som är pottmagneter (neodymmagneter i en stålpotta). Och de har hängt utomhus i mer än 2 år: de har endast ändrat sig rent utseendemässigt (de har fått rostfläckar), men inte styrkemässigt. En pottmagnet är klart bättre än en vanlig förnicklad neodymmagnet. Med tiden kommer rosten att angripa hela  magneten, och då påverkas styrkan.  

Det är på grund av rost som vi rekommenderar en magnet med gummihölje  istället. Eftersom neodymmagneter är mycket starka, påverkas de inte i samma grad som en ferritmagnet med gummiyta. Gummihöljet gör också att mageten inte utsätts direkt för fukt och vatten. Därför rostar den inte.  

Magneter till badrum och akvarie  

Precis samma sak gäller för fuktiga/våta ställen, som för utomhusbruk. Om du ska använda en magnet i badrummet (t.ex. för att hålla fast duschhuvudet) eller till akvariet (t.ex. för att rensa glaset eller hänga upp saker med magneter) så bör du välja en neodymmagnet med gummibeläggning som tål just vatten och fukt.  

Du finner alla gummimagneter här

Alla produkter - Kan jag använda magneter utomhus?