Beställ innan kl. 14 på vardagar - da skickar vi dina varor samma dag

Sök här...

Söker...

Hmmm... Sökningen gav inga träffar. Du kan kontrollera stavningen eller använda ett bredare sökbegrepp.

  1. Hem
  2. Läs mer om knivlisten - hur används den?

Läs mer om knivlisten - hur används den?

Knivlisten är ett snyggt inslag i vilket kök som helst. Oavsett om du har ett litet kök med begränsad arbetsyta eller ett modernt, stort och funktionellt kök, så är en knivlist en praktisk pryl. Det är mycket bättre att förvara knivarna lättåkomligt än att de ska ligga och skräpa i en låda.

Var ska du hänga knivhållaren i köket? Det bästa är att ha dina knivar framme synligt, ovanför spisen, vasken eller området mellan överskåp och köksbänk.

Det finns dock ett par saker att tänka på när du hänger upp dina knivar.

Flera bra ställen för din knivlist

Om du har en fin knivsamling så är det en trevlig idé att fästa dem på en knivlist i syfte att skapa ett fint blickfång.

Den diskreta listen bakom knivarna gör att man ser den smäckra kniven tydligt – från knivsegg till handtag.

Lämpliga ställen att hänga listen på:

  • På ytan mellan väggskåp och köksbänk
  • Bredvid spisen
  • Ovanför vasken
  • På sidan av ett väggskåp

Om du har en liten arbetsyta är det mest lämpligt att hänga knivlisten nära spisen eller på väggen i närheten. Du slipper att sträcka dig långt efter knivarna när du lagar mat.

Om du har ont om utrymme på diskbänken så ska knivarna helst inte hängas ovanför eftersom de då kan komma i vägen när du lagar mat.

Man sparar väggutrymme om knivarna hängs ovanför spisen, eftersom den ytan oftast är outnyttjad. Samma sak gäller ytan ovanför vasken. Dessutom underlättar det när knivarna diskas och sedan hängs på plats.

Det vanligaste är att hänga knivskenan horisontellt, men det finns också möjlighet att hänga den vertikalt – knivarna positioneras då vågrätt. En snygg och effektfull upphängning!

En annan yta som ofta är outnyttjad är sidan på skåpet – en bra plats för din knivlist.

När du ej vill förvara knivarna synligt

Ibland vill du förvara knivarna lite mer diskret, t.ex om du har småbarn i hemmet eller kanske husdjur som är väldigt nyfikna på saker i köket. Det finns också tillfällen när man inte tycker att köksredskap är speciellt roliga att titta på. Ju mindre saker som är framme, desto mer stilrent ser köket ut.

Då passar det att hänga knivlisten på insidan av en skåpsdörr, som man kan sätta en barnsäker spärr på. När knivarna hänger inne i skåpet frigör du viktig yta i kökslådorna.

Det är viktigt att använda en magnet med korrekt styrka eftersom köksskåpet ofta stängs med en smäll.

Ett annat alternativ är att fästa listen på undersidan av överskåpen, så att du enkelt kan greppa knivarna underifrån. Självklart hänger du dem med handtaget utåt.

Fördelarna med en knivhållare

Det är viktigt att tänka på vilket material knivlisten är tillverkad av samt vilken styrka du ska ha på själva magneten.

Knivhållaren har antingen ett yttre trähölje eller en yta av rent stål.

Trähöljet minskar risken för att dina knivar skadas eftersom trä är tillräckligt mjukt för att mildra effekten när kniven träffar ytan. Det positiva med metall är att det är enkelt att rengöra, och därför är mer hygieniskt.

Fler fördelar med knivlist är:

  • Det frigör utrymme i dina skåp och lådor
  • Bakterier kan ej få fäste på ytan
  • Man kan fästa andra metallföremål än knivar

Tänk på att ta med storleken på dina knivar i beräkningen när du bestämmer utformning av knivlisten.

Kommer knivarna på insidan av köksskåpsdörren sitta fast ordentligt?

Det är viktigt att magnetismen i din knivskena är tillräckligt stark – men undvik helst att stänga dörren för snabbt och hårt

Kan knivarna skadas av knivlisten?

För att undvika skador bör du alltid avlägsna kniven med en roterande rörelse, så att knivbladet lämnar ytan först och sätts fast sist när du sätter på kniven. För säkerhets skull, välj gärna en knivlist av trä som är mer skonsamt.

Kan jag göra min egen knivlist?

Självklart.

Det behövs endast ett material att fästa knivarna mot, magneter och något att fästa ihop delarna med. Läs gärna vår guide här.

 

Alla produkter - Läs mer om knivlisten - hur används den?