SNABB LEVERANS - VI SKICKAR MED POSTEN VARJE DAG

Magnetfiske

Det är svårt att vara expert inom alla områden med magneter, så vi har allierat oss med Mathias Lassen, som vet en massa om magnetfiske och han har skrivit detta till vår FAQ om magnetfiske.

Pojkdrömmen om en metalldetektor

Sedan jag var liten har jag haft en skattjägare gömd i mig, men jag kände inte att jag hade pengarna till en metalldetektor. Som tur var läste jag 2013 om en som hade fångat en handgranat medan han magnetfiskade i sjöarna i Köpenhamn.

Jag var såld!

Det måste jag prova!

Idag, 4 år senare, har magnetfiske blivit en av mina stora hobbys som jag delar med en massa andra passionerade människor på Magnetfishing.net.

Vad är magnetfiske?

Nu frågar du kanske vad det där med magnetfiske är för något... Bara lugn; det är inte magnetisk fisk som vi fiskar efter. Det är däremot magnetiska skatter som folk har tappat eller kastat i vattnet. Allt du behöver är en förhållandevis stark magnet som du knyter fast i ett rep och så fiskar du bara loss efter sjöns gömda skatter.

Vilka magneter är bra till magnetfiske?

Jag har efterhand magnetfiskat på många ställen genom de senaste 4 åren. Jag har även provat många olika magneter. Jag började med en Ø40 mm. krokmagnet, som kan bära 55 kg: en ganska fin liten magnet som jag också har fångat en del olika saker med, bland annat hammare, knivar och en pengalåda. Problemet var bara att när jag fiskade med magneten så fångade den upp en massa saker nere i vattnet, men så fort jag började dra i snöret så tappade magneten skatten igen.

Jag beslutade därför att jag nu skulle ha något starkare. Så hos Magnetz köpte jag 3 st Ø60 mm. pottmagneter, som kan bära över 130 kg var. Därefter köpte jag bultar, muttrar, liftöglor och mycket stark fallskärmslina på nätet. Det sista inköpsstället var IKEA, var jag köpte en stekpanna. När jag hade fått hem alla delarna gjorde jag en så kallad ”magnetrigg” – en slags plattform till magneterna. På bilden nedan kan du se botten av stekpannan efter montering av magneterna: 

 

Magnetfiske med stekpande från IKEA och pottmagneter Ø60 mm från Magnordic

 

Var kan man magnetfiska?

När min magnetrigg var färdig skyndande jag mig, tillsammans med en annan magnetfiskare, ut till en sjö för att prova den. Vi hittade en bro var det ofta går människor förbi, och så hoppades vi på att några av dem hade tappat en massa spännande saker av metall. Redan i första kastet kände jag något tungt där nere. Jag fick dra den tunga skatten till ytan; det var en mycket gammal matvagn. Inte världens mest spännande fångst, så jag ställde vagnen vid sidan av en soptunna och fortsatte min skattjakt.

Jag kastade återigen i min magnetrigg: VINST!

Tydligen hade det legat en massa smycken under matvagnen och nu när vagnen var borta kunde vi enkelt få tag i smyckena. Här är några av de smycken vi fångade upp:

 

Få enkelt tag i skycken.

En massa kedjor och ett stort örhänge satt fast på den ena av de 3 magneterna. Örhänget hade en massa diamantliknande stenar i sig och det såg ut som att de hölls samman av koppar.

 

En massa diamantliknande stenar - magnetfiske.

Detta smycke liknar guld med en massa små stenar.

Det är högst sannolikt bara lite billiga smycken, eftersom de hänger fast i magneten, men det är alltid spännande att se vad man får upp och jag är igång med att göra en stor samling av spännande fångst från mitt magnetfiske – fångster som jag ska kolla upp hos en guldsmed en dag.  

Vill du veta mer om magnetfiske?

Du kan se fler av Mathias magnetiska skatter här. Och annars kan du bara kasta dig ut i det med några kraftiga magneter. Det finns många roliga ställen var man kan magnetfiska och som Mathias säger: se till att välja ställen var det går mycket folk, så är det större chans för att fånga upp en massa roliga skatter.

Trevlig skattjakt!

 

OBS! Magneterna är inte rostfria.

Kom ihåg att torka av dina magneter efter fisket så kan du undvika ytrost. Det gör inget med magnetismen att magneten rostar, men det är inte så trevligt att röra vid och det smittar av sig där du förvarar magneten när den inte används.

Den enklaste lösningen är att välja starka gummimagneter istället. Men annars är det bara att komma ihåg att torka av magneterna med en trasa när du kommer hem från magnetfisket med din magnetiska fångst.