Beställ innan kl. 14 på vardagar - da skickar vi dina varor samma dag

Sök här...

Söker...

Hmmm... Sökningen gav inga träffar. Du kan kontrollera stavningen eller använda ett bredare sökbegrepp.

  1. Hem
  2. Magnetfiske

Magnetfiske

Det är svårt att vara expert inom alla områden gällande magneter, så vi har sammanstrålat med Mathias Lassen. Han vet en massa om magnetfiske och har bidragit till vår FAQ om magnetfiske.

Passion för magnetfiske

Sedan jag var liten har jag haft en skattjägare inom mig, men jag kände inte att jag hade råd med en metalldetektor. Som tur var läste jag 2013 om en som hade fångat en handgranat medan han magnetfiskade i sjöarna i Köpenhamn.

Jag var såld - det måste jag prova, tänkte jag.

Idag, 4 år senare, har magnetfiske blivit en av mina stora hobbys som jag delar med en massa andra passionerade människor på Magnetfishing.net.

Vad är magnetfiske?

Nu undrar du kanske vad magnetfiske är för något... Oroa dig inte; det är inte magnetisk fisk som vi fiskar efter. Det är däremot magnetiska skatter som folk har tappat eller kastat i vattnet. Allt du behöver är en förhållandevis stark magnet som du knyter fast i ett rep och sen är du redo att fiska loss efter sjöns gömda skatter.

Vilka magneter är bra till magnetfiske?

Jag har magnetfiskat allt mer på många ställen under de senaste fyra åren. Jag har även provat många olika magneter. Jag började med en Ø40 mm. krokmagnet, som kan bära 55 kg: en ganska fin liten magnet som jag också har fångat en del olika saker med, bland annat hammare, knivar och en pengalåda. Problemet var bara att när jag fiskade med magneten så fångade den upp en massa saker nere i vattnet, men så fort jag började dra i snöret så tappade magneten skatten igen.

Jag beslutade därför att jag nu behövde  något starkare. Så hos Magnetz köpte jag 3 st Ø60 mm. pottmagneter, som kan bära över 130 kg var. Därefter köpte jag bultar, muttrar, liftöglor och en mycket stark fallskärmslina på nätet. Det sista inköpsstället var IKEA, där jag köpte en stekpanna. När jag hade fått hem alla delarna gjorde jag en så kallad ”magnetrigg” – en slags plattform till magneterna. På bilden nedan kan du se botten av stekpannan efter montering av magneterna: 

 

Magnetfiske med stekpande från IKEA och pottmagneter Ø60 mm från Magnordic

 

Var kan man magnetfiska?

När min magnetrigg var färdig skyndande jag mig, tillsammans med en annan magnetfiskare, ut till en sjö för att prova den. Vi hittade en bro där det ofta går människor förbi, och så hoppades vi på att några av dem hade tappat en massa spännande saker av metall. Redan efter första kastet kände jag något tungt där nere. Jag drog den tunga skatten upp till ytan; det var en mycket gammal matvagn. Inte världens mest spännande fångst, så jag ställde vagnen vid sidan av en soptunna och fortsatte min skattjakt.

Jag kastade återigen i min magnetrigg: VINST!

Tydligen hade det legat en massa smycken under matvagnen och nu när vagnen var borta kunde vi enkelt få tag i smyckena. Här är några av de smycken vi fångade upp:

 

Få enkelt tag i skycken.

En massa kedjor och ett stort örhänge satt fast på den ena av de 3 magneterna. Örhänget hade en massa diamantliknande stenar i sig och det såg ut som att de hölls samman av koppar.

 

En massa diamantliknande stenar - magnetfiske.

Detta smycke liknar guld med en massa små stenar.

Det är högst sannolikt bara lite billiga smycken, eftersom de hänger fast i magneten, men det är alltid spännande att se vad man får upp och jag är igång med att göra en stor samling av spännande fynd från mitt magnetfiske, som jag ska kolla upp hos en guldsmed snart.

Vill du veta mer om magnetfiske?

Du kan se fler av Mathias magnetiska skatter här. Annars kan du bara anta utmaningen med hjälp av några kraftiga magneter. Det finns många roliga ställen där man kan magnetfiska och som Mathias säger: se till att välja ställen där det går mycket folk, då är det större chans för att fiska upp en massa roliga skatter.

Trevlig skattjakt!

 

Alla produkter - Magnetfiske

OBS! Magneterna är inte rostfria.

Kom ihåg att torka av dina magneter efter magnetfisket så kan du undvika ytrost. Magnetismen påverkas inte av att magneten rostar, men det är inte så trevligt att röra vid och det sprider sig där du förvarar magneten när den inte används.

Den enklaste lösningen är att välja starka gummimagneter istället. Annars är det bara att komma ihåg att torka av magneterna med en trasa när du kommer hem från magnetfisket med din fångst.