SNABB LEVERANS - VI SKICKAR MED POSTEN VARJE DAG

Magnetiska metallplattor

Köp magnetiska metalplattor och motsatser till magneter, som kan limmas eller skruvas upp. Det visas på bilderna, om metallplattorna är självhäftande, eller om det är försänkta metallbitar till skruvar.

OBS! Detta är INTE magneter - de ska användas som magnetiska motsatser till t.ex. supermagneter. Därför kan de inte hänga av sig själva på magnetband, metalltavlor eller whiteboards.


Vad används magnetiska metaller till?

Man kan alltid använda magnet mot magnet för att få en kraftig attraktion, men det är inte alltid den bästa lösningen. Du kan ofta kombinera en magnet med en bit av magnetiska metaller, och då behöver du inte heller tänka på om du vänder polerna korrekt.

När är det lämpligt med metall & magneter?

Det finns många användningsmöjligheter, men här är de mest normala ställena, där det är en bra lösning att kombinera en magnet med en bit metall:

  • En skåpslucka som har blivit sne eller som inte kan stängas helt.
  • Ett vitrinskåp, där man gärna vill stänga luckorna helt tätt.
  • En dörrspärr, där dörren måste kunna stängas helt in till dörrkarmen.
  • Upphängning av saker på skåp och väggar, där man inte får/kan borra hål.

Om du har ett ställe där det redan hänger metall (t.ex. en stålbjälke eller några skruvar med stort huvud), så undersök om det är magnetism på ytan, och om det är god kvalitet genom att sätta en magnet på metallen – det kan bara vara en vanlig kylskåpsmagnet till att börja med som du testar magnetismen med.

Vilka metaller är mest magnetiska?

Rent stål är det bästa sett till magnetism. Och det bästa är att man inte ska ta hänsyn vilken väg man vänder magneten åt, den kan nämligen både attraheras genom nord- och sydpol.

Det kan vara lite förvirrande att kalla metaller för ”magnetiska”, då metallbitarna inte är magneter i sig själva; så det betyder bara att de är magnetiska, när de används tillsammans med en rå magnet. De kan inte användas som magneter i sig själva – dvs. de kan inte hänga på kylskåpet eller whiteboardtavlan osv. De ska användas på samma sätt, som man skulle använda en magnettavla: som en magnetiska motsatser till magneter.

Det är nämligen stor skillnad på kvaliteten och blandningen i metall, när man talar om magnetiska attraktioner. T.ex. kan de flesta rostfria stålytor inte användas tillsammans med magneter, undantaget är om det blandas rent stål in i ytan, som är coatet med en rostfri yta, men då är attraktionen inte lika kraftig som med en ren metall. Det samma gäller med rostigt järn: de är magnetiska under rosten, men rost skapar mellanrum, och avstånd ”förstör” styrkan på en magnet. Ta bort rosten för att få direkt kontakt med magneten, om det ska fungera optimalt.

Metalltjockleken är viktig

Om du ska ha den mest optimala metallplattan, ska du välja en tjocklek på min. 1 mm. Till stora magnettavlor och till ställen, där magneter ska sitta kvar länge på samma placering, så rekommenderas min. 2 mm. Men över 3 mm. får lönar sig inte priset i förhållande till magnetism, för det är så lite, du kan mäta i jämförelse med attraktion. Så det är inte värt pengarna.

Ett exempel på det ställe där tjockleken på metallplattan är superviktig: glastavlor. Magnetismen ska ju gå igenom en tjock glasplatta, så det är nödvändigt med en tjock metallplatta av rent stål, för att du ska kunna använda den med magneter. Det finns flera billiga glastavlor på marknaden, som är gjorda med en väldigt tunn metallbakplatta, och detta gör att man ska använda otroligt kraftiga magneter för att kunna använda tavlan till magnetism, och för att man ska kunna hänga upp papper på tavlan. Det kan löna sig men eftersom att magneterna ska vara extremt kraftiga för att kunna skapa magnetism i den tunna metallplattan, så kommer de ha en tendens till att attraheras till andra magneter istället, om det inte är ett avstånd på min. 15 cm mellan magnterna. Och det ger inte endast en röra av magneter som dras mot varandra, och blir svåra att skilja från varandra; det kan även orsaka förstörda magneter, då magneterna dras mot varandra i en väldigt hög fart och kraft.

Undrar du något?

Det kan vara svårt för oss att förklara om tekniska detaljer i skrift, så att alla förstår det. Därför ska du inte tveka att kontakta oss, om du undrar något gällande metaller och magneter till ditt eget projekt. Vi står till tjänst hos vår kundservice och vill väldigt gärna hjälpa dig med en lösning.