SNABB LEVERANS - VI SKICKAR MED POSTEN VARJE DAG

Magnetiska metallplattor

Här finner du metallplattor och motstycken till magneter, som både kan limmas eller skruvas upp. De passar bra till många av dina projekt, när du behöver en enkel och smidig lösning. Bäst av allt - de säljs till låg kostnad!

Vi har:

  • Självhäftande metallplattor - perfekt när du inte vill borra och skruva
  • Countersunk metallplattor som fästs med försänkt skruv

OBS! Metallplattor är ej magneter - de ska användas som magnetiska motstycken till t.ex. supermagneter. Därför kan de inte fästa av egen kraft på magnetband, metalltavlor eller whiteboards.


Vad används magnetiska metaller till?

Magnet mot magnet fäster samman med hög styrka, men det är inte alltid den bästa lösningen. Du kan ofta kombinera en magnet med en bit magnetisk metall, och då behöver du inte heller tänka på om du vänder polerna korrekt.

När är det lämpligt med metall & magneter?

Det finns många användningsområden där en magnet kan kombineras med en bit metall:

  • En skåpslucka som har blivit sned eller som inte kan stängas helt
  • En dörrspärr, där dörren måste kunna stängas ända in till dörrkarmen.
  • Upphängning av saker på skåp och väggar, där man inte får/kan borra hål.

Om du har ett ställe som redan är metalliskt(t.ex. en stålbjälke eller några skruvar med stort huvud), så undersök om ytan är magnetisk genom att sätta en magnet på metallen – exempelvis en vanlig kylskåpsmagnet.

Vilka metaller är mest magnetiska?

Rent stål har högst magnetkraft. Och det bästa är att man inte behöver ta hänsyn till vilken väg man vänder magneten åt, den kan nämligen både attraheras genom nord- och sydpol.

Det kan vara lite förvirrande att kalla metaller för ”magnetiska”, då metallbitarna inte är magneter. De kan inte användas som magneter i sig själva – dvs. de kan inte hänga på kylskåpet eller whiteboardtavlan osv. De ska användas på samma sätt, som man skulle använda en magnettavla: som ett magnetiskt motstycke till magneter.

Det är stor skillnad på kvaliteten och blandningen i metall. T.ex. kan de flesta rostfria stålytor inte användas tillsammans med magneter, undantaget är om det blandas rent stål in i materialet, som är täckt med en rostfri yta, men då är attraktionen inte lika kraftig som med en ren metall.

Det samma gäller med rostigt järn: de är magnetiska under rosten, men rost skapar mellanrum, och avstånd ”förstör” styrkan på en magnet. Ta bort rosten för att få direkt kontakt med magneten, om det ska fungera optimalt.

Metalltjockleken är viktig

Den mest optimala metallplattan, behöver ha en tjocklek på min. 1 mm. Till stora magnettavlor och där magneter ska sitta kvar länge på samma plats, så rekommenderas min. 2 mm. Vid över 3 mm. lönar sig inte priset i relation till magnetismen.

Ett exempel där tjockleken på metallplattan är superviktig är glastavlor. Magnetismen ska gå igenom en tjock glasplatta, så det är nödvändigt med en tjock metallplatta av rent stål, för att du ska kunna fästa magneter på den.

Det finns flera billiga glastavlor på marknaden som har en väldigt tunn metallplatta bakpå. Detta gör att man ska använda kraftiga magneter för att kunna använda den som magnettavla.

Eftersom magneterna är såpass starka att de kan sitta fast på den tunna metallplattan, så kommer de ha en tendens att dras till andra magneter istället, om det inte är ett avstånd på min. 15 cm mellan magneterna. Förutom att magneterna bli svåra att separera kan de även förstöra varandra, när magneterna dras mot varandra i en väldigt hög fart och kraft.

Undrar du något?

Tveka inte att kontakta oss, om du undrar något gällande metaller och magneter till ditt eget projekt. Kundservice hjälper dig gärna med en lösning.