Vi skickar magneter alla vardagar - beställ online för snabb leverans

Sök här...

Söker...

Hmmm... Sökningen gav inga träffar. Du kan kontrollera stavningen eller använda ett bredare sökbegrepp.

  1. Hem

Magnettapet

Test av magnetisk tapet

Första gången vi hörde om en magnettapet var i juni 2016, då vi blev kontaktade av en kund som hade blivit rekommenderad en magnetisk tapet och dess fantastiska egenskaper. Den skulle enligt kunden ha mycket god magnetkraft.

När vi rådgav kunden första gången hade vi fått uppfattningen att det var en vägg som var målad med magnetfärg, och därför föreslog vi magneter med en bärförmåga på 1,5 kg, som normalt kan bära riktigt mycket papper på en vägg målad med magnetfärg. Han överraskade oss när han reklamerade magneterna och skrev att de knappt kunde sitta kvar uppe på själva tavlan.  

Vi tipsade om magnetfärg med tavellack 

Vi kommunicerade med honom på mail och skickade detta svar till honom:  

"Något säger mig att det har gått tokigt vid målningen av den magnetiska krittavlan – om du själv har målat den: hur många lager har du målat med? Och var det en bra kvalitetsfärg? 

Det är tyvärr väldigt stor skillnad på magnetfärgens kvalitet. Det påverkas av mängden magnetspån i blandningen. Dessutom får många väldigt bristande (eller ingen) rådgivning vid köp av magnetfärg, så de slutar ofta med att de bara målar på ett eller två lager. Det ska till minst tre lager (fem lager om det är billig färg) för att tavlan ska kunna användas ordentligt. Först då kan du använda helt vanliga magneter på tavlan. 

Jag vill väldigt gärna sälja en massa dyra magneter till dig, men något säger mig att du ska överväga att investera i magnetisk tavellack istället, det ger ett mycket bättre (och billigare) resultat.” 

Det visade sig sedan att det inte alls var magnetisk färg utan tapet!  

Han berättade alltså att den magnetiska tavlan var gjord av tapet - magnetisk tapet och krittavla i en produkt. Vi fick en länk till varan (namnet på leverantören av tapeten kan vi ju strunta i) och så gick vi till botten med problemet.

Det visade sig att det följde med några magneter som har en styrka på ungefär 4 kg – alltså den slags magneter man använder till magnetiska glastavlor. Därför kan vi dra slutsatsen att vår kund har fått riktigt dålig vägledning då han fick höra att det skulle vara en mycket magnetisk tavla, när han köpte magnettapet – som påstods vara  ”bättre än magnetfärg”.  

Är magnettapet en dålig produkt? 

Tja, leverantören lovar endast att man kan hänga papper och tyg på tavlan (med 4 kg-magneterna), och att det är en supersmart tapet med magnetisk effekt.  

Det negativa i detta är informationen han har fått från firman som säljer magnetisk tapet.  

Faktum är att om den magnetiska tapeten skulle vara så magnetisk som kunden hoppats på, så skulle den vara nästan omöjlig att sätta upp. En målning av tapet med magnetspån skulle kräva så mycket bearbetning (målning) av tapeten, att det skulle bli väldigt tungt och svårt att sätta upp (och ha en tjocklek på omkring 3-4 mm).  

Vi kan ha fullständigt fel i våra beräkningar (!), men det är svårt att argumentera för att det är en stark magnetisk tavla, när den inte kan hålla en magnet med en bärförmåga på 1,5 kg uppe. Även med magnettavla målad med magnetisk färg ett lager, var det annars kräver minst 3 lager, skulle kunna bära en magnet med en bärförmåga på 1,5 kg.  

Vårt sista svar till kunden var därför följande: 

"Tack för länken! 

Vi har precis undersökt detta närmare. De skriver inte storlekar på magneterna, så vi har tittat på storleken på de saker som är upphängda och det ser ut som 10x10 mm neodymmagneter. Om de är av god kvalitet kan de bära 4 kg (eller lite mindre). I texten stå att man kan hänga upp papper eller tyg, dvs. Små lätta saker. Så det är verkligen låg kvalitet – lika svårt att använda i vardagen som en glastavla. Informationen från deras sida är bristfällig.

Ta några dagar och tänk över vad syftet med tavlan ska vara. För du kommer uppleva att magneterna, på grund av den svaga magnetismen i tapeten, kommer dras mot varandra och klumpa ihop, om de sätts för tätt.  

Jag skulle personligen överväga att måla över tapeten med magnetfärg med tavellack + ta kontakt med dem som har hjälpt dig och be om att få återbetalning för produkten. Det skulle jag själv erbjuda om jag hade sålt en sådan produkt som ”en stark magnettavla”. 

Ett kul sätt att testa magneternas styrka är att först kolla styrkan (alltså bara genom att använda dem) på magnettapeten. Testa därefter på kylskåpet, elementet eller en annan magnetisk yta - du kommer att märka skillnaden.” 

Vad händer nu?  

Kunden tittade förbi efter ett par dagar och så hittade vi en lösning tillsammans här på kontoret där han kunde testa olika magneter och få veta lite mer om magnetfärg.  

Vi kan inte undgå att reflektera över hur fel det kan bli ibland, när någon sprider fel information om produkter.