SNABB LEVERANS - VI SKICKAR MED POSTEN VARJE DAG

Magnettapet

Test av magnetisk tapet

Vi har för första gången stiftat bekantskap med magnettapet här i juni 2016, då vi blev kontaktade av en kund som hade fått rådet om magnetisk tapet och dess fantastiska egenskaper. Den skulle enligt denna person vara mycket magnetisk... 

När vi rådgav kunden första gången hade vi fått uppfattningen att det var en vägg som var målad med magnetfärg, och därför föreslog vi magneter med en bärförmåga på 1,5 kg., som normalt kan bära riktigt mycket papper på en vägg målad med magnetfärg. Så överraskningen var stor när han skickade en reklamation kring magneterna och skrev att de knappt kunde hålla sig själva uppe på tavlan.  

Rådgivning om magnetfärg med tavellack 

Vi skrev lite med honom över mail, där vi skickade honom detta svar:  

"Något säger mig att det har gått tokigt vid målningen av den magnetiska krittavlan – om du själv har målat den: hur många lager har du målat med? Och var det en bra kvalitetsfärg? 

Det är tyvärr väldigt stor skillnad på magnetfärgs kvalitet – kvaliteten av magnetspånen i blandningen. Dessutom får många väldigt bristande (eller ingen) rådgivning vid köp av magnetfärg, så de slutar ofta med att bara måla ett eller två lager... med det ska till minst tre lager (fem lager om det är billig färg) för att tavlan ska kunna användas ordentligt. Men då kan du också använda helt vanliga magneter på tavlan. 

Jag vill väldigt gärna sälja en massa dyra magneter till dig, men något säger mig att du ska överväga att investera i mer magnetisk tavellack istället... det ger ett mycket bättre (och billigare) resultat.” 

Det var inte alls magnetisk färg utan tapet!  

Det var därefter han berättade att den magnetiska tavlan var gjord av tapet... magnetisk tapet och krittavla i en produkt... VI fick en länk till varan (ingen grund till att hänga ut leverantören av den magnetiska tapeten, så det utelämnar vi!) och så gick vi lite mer på djupet av produkten.  

Det visar sig att det följer med några magneter som har en styrka på ungefär 4 kg – alltså den slags magneter man använder till magnetiska glastavlor. Därför kan slutsatsen dras, att vår kund har fått riktigt dålig vägledning då han fick höra att det skulle vara en mycket magnetisk tavla, när han köpte magnettapet – ”bättre än magnetfärg”.  

Är alltså magnettapet en dålig produkt? 

Tja, leverantören lovar endast att man kan hänga papper och tyg på tavlan (med 4 kg-magneterna), och att det är en supersmart tapet med magnetisk effekt.  

Det kritiska är rådgivningen han har fått från firman som säljer magnetisk tapet.  

Faktum är att om den magnetiska tapeten skulle vara så magnetisk som kunden förväntade, så skulle den vara nära på omöjlig att sätta upp. För en målning av tapet med magnetspån skulle kräva så mycket bearbetning (målning) av tapeten, att det skulle bli väldigt tungt och svårt att sätta upp (och ha en tjocklek på omkring 3-4 mm).  

Det är såklart möjligt att vi tar fullständigt fel i våra beräkningar (!), men det är svårt att argumentera för att det är en stark magnetisk tavla, när den inte kan hålla en magnet med en bärförmåga på 1,5 kg uppe. Även med magnettavla målad med magnetisk färg ett lager, var det annars kräver minst 3 lager, skulle kunna vära en magnet med en bärförmåga på 1,5 kg.  

Vårt sista svar till kunden var därför följande: 

"Tack för länken! 

Vi har precis studerat detta närmare. De skriver inte storlekar på magneterna, så jag har tittat på storleksförhållandet till de saker som är upphängde och det liknar 10x10 mm neodymmagneter. Om de är av god kvalitet kan de bära 4 kg (eller lite mindre). I texten stå att man kan hänga upp papper eller tyg, dvs. Små lätta saker. Så det är verkligen låg kvalitet – lika svårt att använda i vardagen som en glastavla. Och dålig rådgivning från deras sida. 

Ta några dagar och tänk över vad syftet med tavlan ska vara. För du kommer uppleva att magneterna, på grund av den svaga magnetismen i tapeten, kommer dras mot varandra och klumpa ihop, om de sätts för tätt.  

Jag skulle personligen överväga att måla över tapeten med magnetfärg med tavellack + ta kontakt med dem som har rådgivit dig och be om att få återbetalning för produkten. Det skulle jag själv ge om jag hade sålt en sådan produkt som ”en stark magnettavla”. 

Ett kul sätt att testa magneternas styrka på: kolla först styrkan (alltså bara genom att använda dem) på magnettapeten. Testa därefter på kylskåpet, elementet eller en annan magnetisk yta... och märk skillnaden.” 

Vad händer nu?  

Kunden tittade förbi efter ett par dagar och så hittade vi en lösning tillsammans här på kontoret där han kunde testa olika magneter och höra lite mer om magnetfärg.  

Det är också svårt att inte knyta nävarna över hur lite stolthet folk har över deras arbete, för det är verkligen svårt att bortförklara SÅ dålig rådgivning om en produkt.