Beställ innan kl. 14 på vardagar - da skickar vi dina varor samma dag

Sök här...

Söker...

Hmmm... Sökningen gav inga träffar. Du kan kontrollera stavningen eller använda ett bredare sökbegrepp.

  1. Hem
  2. Monopolära magneter

Monopolära magneter

Det skrivs mycket om monopolära magneter på nätet och det finns många teorier om magnet med bara en pol. Men än så länge finns det ingen vetenskaplig, experimentell bevisning på att det faktisk finns i universum. Läs evt. om definitionen ”Magnetic monopole” på wikipedia.

Det närmsta du kommer på en monopolär magnet är neodymmagneter (också kallat powermagneter och supermagneter), som bland annat används för maskiner. Neodymmagneter har ett otroligt kraftfullt magnetfält och de kan bära manga hundra gångar sin egen vikt när dom placeras på en magnetisk yta (men magnetfältet blir sämre ju längre bort magneten kommer från magnetytan – till exempel stål – vilket betyder att bärförmågan blir väsentligt sämre, på exempelvis magnetiska glastavlor, där det är tjockt glas mellan).

I rotation fungerar magneter med neodymium monopole, men faktum är, att oavsett hur du vrider och vänder magneterna och oavsett hur och hur många gångar du delar en neodymmagnet, vill det alltid vara en nord och sydpol. Det innebär att to neodymmagneter alltid kommer attrahera och stöta bort varandra. Men emot ett annat magnetiskt material (till exempel järn eller magnetisk tavla) vill magneterna attraheras med båda sidorna. Detta är viktigt att komma ihåg om man kommer använda 2 neodymmagneter emot varandra; att dom vänds korrekt, så de ger rätt resultat (attraheras och stötar bort varandras poler)

Detta är bara for att göra det lite mer ”lättläst” för dom som inte är vana vid magneter i vardagen, men gärna vill ha mer information om monopolära magneter.

Tveka inte kontakta oss, om vi kan vara till någon hjälp.

 

Alla produkter - Monopolära magneter