• Fri frakt vid köp för mindst 800 kr

  • 2-7 dagars leveranstid

  • Nöjdhetsgaranti

  • Säker e-handel

Beställ innan kl. 14 på vardagar - da skickar vi dina varor samma dag

Magnetisk mättnad

Jag köpte en stark magnet - varför fungerar den inte? Vi har ofta människor som frågar varför deras magnet inte fungerar eller inte fäster bättre. Detta beror på fenomenet "magnetisk mättnad". Om ytan är tunn eller inte täcker hela magnetens yta så mättas magneten för snabbt, och då fungerar den inte optimalt. En magnet måste ha något att hålla fast vid Och om det inte var vettigt med mättnad i förhållande till sockeranalogin kan man också beskriva det som att magneter är uppdelade i många små domäner (magnetiska områden). När magneten ska ta tag i något griper den kanske med 1 000 domäner. Men om den andra parten bara har 100 domäner att ta tag i så håller det inte så bra, för då har de sista 900 av magnetens domäner inget vettigt att göra... Du skulle nog hellre ha två händer att ta tag i dig än 1 om du håller på att ramla.

Så det är riktigt trevligt att köpa starka magneter, men du behöver också en magnetisk motsvarighet för att se till att din magnet inte mättas för snabbt.< /p>

Magnetisk mättnad är ett lite abstrakt begrepp, och även om det kan förklaras snabbt i vardagsspråket kommer vi ändå att gå lite mer på djupet så att du kan lära dig mer om vad det innebär med magnetisk mättnad och varför det är viktigt i förhållande till valet av magneter för att veta något om den magnetiska mättnaden.

För att göra det riktigt enkelt kan du titta på en video om det här:

Videon gjordes av Peter Valberg, där han visar en av våra största krokmagneter.

Först måste vi få två saker på plats:

  1. Styrka
  2. Bärkapacitet

Annons 1: styrka
Magneter är försedda med specifikationer för styrka (ofta angivna i kg), översatta till vardagsspråk handlar om hur mycket som krävs för att dra magneten av en plåt av rent stål. Riktningen för detta är ett direkt drag i samma riktning som magneten (lite som att dra i en kyldörr där man känner motstånd).

Annons. 2: bärförmåga
Man kan också tala om bärförmåga, och det är banalt nog magnetens förmåga att bära något - d.v.s. det indirekta draget i magneten. Om du sätter magneten i taket och hänger något på den som bara hänger rakt ner (vertikalt) och inte rör sig, då kan du få full styrka. Men om man sätter magneten på väggen och hänger något på den (alltså magnetfältet är horisontellt men objektet är vertikalt) måste gravitationen beaktas som en parameter, och då uppnår man mycket mindre bärighet än styrka. Detsamma gäller om något hänger i rörelse; då uppnås inte heller samma bärförmåga som styrka.

En bra tumregel är att bärförmågan är 15 % av magnetens styrka. Men det beror på flera faktorer - så kontakta oss gärna om vi behöver beräkna ditt hållfasthetskrav innan köp.

Magnetisk mättnad i förhållande till styrka och bärighet

Den snabba slutsatsen är att det beror på vilken motpart man sätter mot magneten (magnetisk yta eller t.ex. saker man vill fiska upp), om magneten uppnår de fulla förutsättningarna för denna styrka och därmed drar den styrka som ges. upp. 

Men det säger bara något om resultatet och förklarar inte konceptet, så vi går lite djupare in i magnetteori...

I video, Peter visar en magnet med 200 kg. i styrka och hur han enkelt tar bort magneten från whiteboardtavlan utan större ansträngning. Detta beror på den magnetiska mättnaden.

Det är stor skillnad mellan olika magnetiska ytor: ju tjockare stål desto högre mättnad.

Magnetisk mättnad på en whiteboardtavla

En whiteboardtavla består vanligtvis av en mycket tunn metallplatta bakom en skrivbar yta som skapar ett avstånd mellan magnet och metall. Så förutom att metallen är tunn finns det även en omagnetisk barriär mellan magneten och stålet som även påverkar magnetens mättnad. Och när du sätter en stark magnet på whiteboardtavlan blir området runt magneten snabbt "magnetiskt mättat", så att magneten inte kan använda sin fulla styrka. Och detsamma gäller igen med avseende på bärförmåga, för när området mättas snabbt håller magneten inte speciellt bra, och därmed kan den inte bära särskilt mycket. Och det finns ytterligare en faktor på whiteboardytor, eftersom de också är väldigt släta, och detta skapar ytterligare en utmaning för bärförmågan.

Slutsats: whiteboardtavlan blir mättad för snabbt (eller för lätt) , och därigenom uppnår inte magneten full styrka och bärförmåga.

Magnetisk mättnad på en tjock metallplatta

I videon visar Peter en metallplatta det är ca. 30 mm. tjock. När man fäster en magnet på metall som är mer än 5 mm. tjock har magneten svårare att mätta metallen magnetiskt och därigenom uppnår man snabbt magnetens fulla styrka.

Slutsats: den tjocka metallplattan mättas inte av magneten, och därigenom uppnår magneten full styrka. styrka och bärförmåga.

p>

Så med andra ord: om en magnet lätt är mättad, utnyttjas inte dess potential.

Om en magnet är lätt att mätta. magneter var socker...

En riktigt bra jämförelse - för att förklara magnetisk mättnad med en vardaglig sak - är att ta ett glas vatten och en påse socker. Du kan enkelt lösa upp lite socker i vattnet. Men när man lägger mer och mer socker i vattnet blir det svårare och svårare att lösa upp allt socker eftersom vattnet har blivit mättat. I förhållande till magneter betyder detta att ju mindre mättnad de utsätts för, desto starkare är de.

Test av magnetmättnad

4:50 minuter in i videon lägger Peter in 200 kg. stark magnetkrok på den tjocka metallplattan. Men han har lagt ett lager plexiglas emellan för att skapa avstånd, för annars får han dra av magneten med ett drag på 200 kg. Och det kommer att bli svårt att göra ensam man utan verktyg. Det beror på att, som vi också diskuterat ovan med whiteboardtavlan, även avstånd påverkar styrka och bärförmåga. Men här måste du titta på videon eftersom för mycket går förlorad genom att skriva ner den. Det måste upplevas för att få full förståelse för projektet och fenomenet "avstånd".