Beställ vardagar innan kl. 14 - då skickar vi dina varor samma dag

Sök här...

Söker...

Hmmm... Sökningen gav inga träffar. Du kan kontrollera stavningen eller använda ett bredare sökbegrepp.

  1. Hem
  2. Magnetiska metallplattor

Magnetiska metallplattor

Vad för typ av metallplåtar har vi?

  • Självhäftande metallplåtar- perfekt när du inte vill borra och skruva
  • Countersunk metallplåtar som fästs med försänkt skruv

Vad används magnetiska metaller till?

Magnet mot magnet attraherar varandra med hög styrka, men det är inte alltid den bästa lösningen. Du kan ofta kombinera en magnet med en bit magnetisk metall, och då behöver du inte heller tänka på om du vänder polerna korrekt. En magnetisk metall är att föredra när du ska ha en låsningsmekanism men samtidigt inte låsa fast något permanent. Det ska vara enkelt att ta av och på.

När är det lämpligt med metallplåt & magneter?

Det finns många möjligheter med att kombinera en magnet med en bit metall:

  • En skåpslucka som har blivit sned eller som inte kan stängas helt
  • En dörrspärr, där dörren måste kunna stängas ända in till dörrkarmen.
  • Upphängning av saker på skåp och väggar, där man inte får/kan borra hål.

Om du har ett ställe som redan är metalliskt (t.ex. en stålbjälke eller några skruvar med stort huvud), så undersök om ytan är magnetisk genom att sätta en magnet mot metallen – exempelvis en vanlig kylskåpsmagnet.

Vilka metaller är mest magnetiska?

Rent stål har högst magnetkraft. Och det bästa är att man inte behöver ta hänsyn till vilken väg man vänder magneten åt, den kan nämligen både attraheras genom nord- och sydpol.

Det kan vara lite förvirrande att kalla metaller för ”magnetiska”, då metallbitarna inte är magneter. De kan inte användas som magneter i sig själva – dvs. de kan inte hänga på kylskåpet eller whiteboardtavlan osv. De ska användas på samma sätt, som man skulle använda en magnettavla: som ett magnetiskt motstycke till magneter.

Det är stor skillnad på kvaliteten och blandningen i metall. T.ex. kan de flesta rostfria stålytor inte användas tillsammans med magneter, undantaget är om det blandas rent stål in i materialet, som är täckt med en rostfri yta, men då är attraktionen inte lika kraftig som med en ren metall.

Det samma gäller med rostigt järn: de är magnetiska under rosten, men rost skapar mellanrum, och avstånd ”förstör” styrkan på en magnet. Ta bort rosten för att få direkt kontakt med magneten, om det ska fungera optimalt.

Metalltjockleken är viktig

Den mest optimala metallplåten, behöver ha en tjocklek på min. 1 mm. Till stora magnettavlor och där magneter ska sitta kvar länge på samma plats, så rekommenderas min. 2 mm. Vid över 3 mm. lönar sig inte priset i relation till magnetismen.

Ett exempel där tjockleken på metallplåten är superviktig är glastavlor. Magnetismen ska gå igenom en tjock glasplatta, så det är nödvändigt med en tjock metallplatta av rent stål, för att du ska kunna fästa magneter på den.

Det finns flera billiga glastavlor på marknaden som har en väldigt tunn metallplatta bakpå. Detta gör att man ska använda kraftiga magneter för att kunna använda den som magnettavla.

Eftersom magneterna är såpass starka att de kan sitta fast på den tunna metallplattan, så kommer de ha en tendens att dras till andra magneter istället, om det inte är ett avstånd på min. 15 cm mellan magneterna. Förutom att magneterna bli svåra att separera kan de även förstöra varandra, när magneterna dras mot varandra i en väldigt hög fart och kraft.

Undrar du något?

Tveka inte att kontakta oss, om du undrar något gällande metaller och magneter till ditt eget projekt. Kundservice hjälper dig gärna med en lösning.