Beställ innan kl. 14 på vardagar - da skickar vi dina varor samma dag

Sök här...

Söker...

Hmmm... Sökningen gav inga träffar. Du kan kontrollera stavningen eller använda ett bredare sökbegrepp.

  1. Hem
  2. Vad är magnetfärg?

Vad är magnetfärg?

Vi säljer inte magnetfärg i vår svenska webbshop, så det här blogginlägget är skrivet i inspirationssyfte. Vi tipsar dock om vilka magneter som kan användas på magnetfärg.

Vad är magnetisk färg?

Magnetisk färg är en färg med järn i – dvs. en färg blandad med järndamm. För att öka mängden järn på det område som du målar på, behöver du måla flera lager ovanpå varandra - minst 3 lager. Det är för att vara säker på att din vägg får en yta med jämn magnetism.

Magnetfärg innehåller mindre järn per cm2 än till exempel en ståltavla, en whiteboard eller en kylskåpsdörr. Även om du målar många lager ovanpå varandra så kommer det ha långt från densamma magnetiska effekt som en bit metall. Därför ska du använda lite kraftigare magneter på en målad magnetyta än på en vanlig magnettavla eller kylskåpsdörr.  

Hur mycket färg behöver jag?  

Magnetfärgen är tjock och därför varierar det hur länge man kan få färgen att räcka. En tumregel är att man ska använda 0,4 liter per m2; det räcker alltså till tre lager på 1 m2.  

Om du har svårt att måla med den tjocka färgen, kan du tunna ut den lite med terpentin.  

De flesta färger kommer med instruktioner och en rörpinne - kom ihåg att fråga efter det.

Vilka färger finns det? 

Magnetfärgen finns i färgen mörkgrå (nästan svart). Samma färg som en skoltavla. 

Det är möjligt att måla över med antingen tavellack eller vanlig färg. valmöjligheterna är alltså många. Tavellack används om du ska kunna skriva med krita på magnettavlan. Vanlig färg används t.ex. om magnettavlan ska vara ”osynlig” – då kan man måla över den med samma färg som resten av rummet har – och så är väggen fortfarande magnetisk.  

Kom ihåg att måla ett lager extra med magnetfärg för varje lager vanlig färg du ska ha ovanpå. 

Fungerar alla slags magneter på magnetfärg?  

Det är inte alla magneter som kan användas på magnetfärg.  

Först och främst handlar det om kvaliteten på den magnetfärg som du har målat med. Priset påverkar kvaliteten på magnetfärgen. Om du har köpt billig magnetfärg bör du måla 2 lager extra (och så blir det ändå dyrare än kvalitetsfärg i alla fall).  

Chansen är inte stor att du kommer att  kunna använda vanliga souvenirmagneter på en yta med magnetfärg. Souvenirmagneterna är tunga i sig själv och magnetismen är låg. Räkna som utgångspunkt inte med att du kan använda magneterna som köptes på semestern.  

Ju större en magnet är, desto mer yta finns det att skapa magnetstyrka mot underlaget. Därför kommer en stor magnet ofta sitta fast bättre än en liten. De magnetiska fotofickorna sitter bra fast på en tavla om du har mätt den noggrannt – de har nämligen en stor magnetyta på baksidan.  

Om du väljer en magnet med en bärförmåga på minst 1,5 kg så är du på den säkra sidan (som är angiven bärförmåga på alla våra magneter). 

Alla produkter - Vad är magnetfärg?

Kanske vill du testa först? 

Om du inte är helt säker på hur många lager du behöver, så ta en bit kartong eller papp och stryk på magnetfärgen. När det är torrt målar du ett lager till, och denna process fortsätter tills du har provat dig fram och är nöjd med resultatet. Därefter kan du måla hela väggen – eller en annan föredragen yta.

Ett gott råd är dock alltid att använda all färg i burken – det gör ingen nytta i botten, där den bara kommer att torka ut. Men färgen gör stor nytta som ett extra lager eftersom det ökar magnetismen.  

Kan jag ta bort magnetfärg igen? 

Färgen är relativt mjuk, så du kan slipa ner den. Men du kan också bara måla över med en vanlig färg – det är sällan det gör något att en vägg är lite magnetisk. Som regel är det bara en utseendefråga om man vill få det borttaget.  

Kan magnetfärg förstöra elektronik?  

Färgen i sig själv är inte magnetisk – det är järnet i färgen som är magnetisk för magneter. Så nej; varken mobiltelefoner eller pacemakers riskerar att påverkas av en magnetisk färg. Effekten är precis som en skruv, ett hårspänne eller en kylskåpsdörr. 

Kan magnetfärg försvaga radiovågor? 

Ja, det kan den faktiskt. Om färgen används på flera väggar kan varje lager göra radiovågor en aning svagare. Därför kan de ha effekt på trådlös mottagning (t.ex. trådlöst nätverk och mobiltelefoner). 

Om du undviker att måla för många ytor över en stor area, så borde magnetfärgen dock inte påverka signalerna märkbart.