SNABB LEVERANS - VI SKICKAR MED POSTEN VARJE DAG

Vad är magnetfärg?

Vi säljer inte magnetfärg i vår svenska webbshop, så det här blogginlägget är bara för inspiration när du överväger att köpa magnetfärg och nyttig kunskap innan du målar med magnetfärg.

Vad är magnetisk färg?

Magnetisk färg är en färg med järn i – dvs. en färg blandad med järndamm. För att öka mängden järn på det område som du målar på, behöver du måla flera lager ovanpå varandra (minst 3 lager). Annars kommer ytan inte bli mättad, och därmed kan det uppstå hål utan järn, som gör att din vägg (eller vad du nu målar på) inte blir magnetisk överallt.  

Magnetfärg innehåller mindre järn per cm2 än till exempel en ståltavla, en whiteboard eller en kylskåpsdörr. Även om du målar många lager över varandra så kommer det ha långt från densamma magnetiska effekt som en bit metall. Därför ska du använda lite kraftigare magneter på en målad magnetyta än på en vanlig magnettavla eller kylskåpsdörr.  

Hur mycket färg behöver jag?  

Magnetfärgen är tjock och därför är det olika hur långt man kan få färgen att räcka. Men en tumregel är att man ska använda 0,4 liter per m2; det räcker alltså till tre lager på 1 m2.  

Om du har svårt att måla med den tjocka färgen, kan du tunna ur den lite med terpentin.  

De flesta kommer med instruktioner och en rörpinne - annars kom ihåg att fråga om detta.  

Vilka färger finns det? 

Själva magnetfärgen finns bara i en färg: mörkgrå (nästan svart). Samma färg som en skoltavla. 

Det är möjligt att måla över med antingen tavellack eller vanlig färg. Så valmöjligheterna är många. Tavellack används om du ska kunna skriva med krita på magnettavlan. Och vanlig färg används t.ex. om magnettavlan ska vara ”osynlig” – då kan man måla över den med samma färg som resten av rummet har – och så är väggen fortfarande magnetisk.  

Kom ihåg att måla ett lager extra med magnetfärg för varje lager vanlig färg du ska ha ovanpå. 

Fungerar alla slags magneter på magnetfärg?  

Det är inte alla magneter som kan användas på magnetfärg.  

Först och främst handlar det om kvaliteten av den magnetfärg som du har målat med. Det är ett stort samband mellan pris och kvalitet på magnetfärg. Så om du har köpt billig magnetfärg bör du måla 2 lager extra (och så slutar det med att bli dyrare än kvalitetsfärg iallafall).  

Du kommer vid få tillfällen kunna använda vanliga souvenirmagneter på en yta med magnetfärg - men souvenirmagneterna är tunga i sig själv och magnetismen är låg. Så räkna som utgångspunkt inte med att du kan använda magneterna som köptes på semestern.  

Ju större en magnet är, desto mer kan den ”få tag på”. Därför kommer en stor magnet ofta sitta fast bättre än en liten. De magnetiska fotofickorna sitter bra fast på en tavla om du har mättat den noggrannt – de har nämligen en stor magnetyta på baksidan.  

Om du väljer en magnet med en bärförmåga på minst 1,5 kg så är du på den säkra sidan (som är angiven bärförmåga på alla våra magneter). 

Vill du testa det först? 

Om du inte är helt säker på hur många lager du behöver, så ta en bit kartong eller papp och måla med magnetfärgen på det. När det är torrt målar du ett lager mer, och denna process fortsätter tills du har provat dig fram och är nöjd med resultatet. Därefter kan du måla hela väggen – eller vad du nu ska göra om till en med magnetisk tavla.  

Ett gott råd är dock alltid att använda all färg i burken – det gör ingen nytta i botten, där det står och torkar. Men det har stor nytta som ett extra lager eftersom det ökar magnetismen.  

Kan jag ta bort magnetfärg igen? 

Färgen är relativt mjuk, så du kan slipa ner den. Men du kan också bara måla över med en vanlig färg – det är sällan det gör något att en vägg är lite magnetisk. Som regel är det bara utseendemässigt man vill få det borttaget.  

Kan magnetfärg förstöra elektronik?  

Färgen i sig själv är inte magnetisk – det är järnet i färgen som är magnetisk för magneter. Så nej; varken mobiltelefoner eller pacemakers är i fara i närheten av en magnetisk färg. Effekten är precis som en skruv, ett hårspänne eller en kylskåpsdörr. 

Kan magnetfärg försvaga radiovågor? 

Ja, det kan den faktiskt. Om färgen används på flera väggar kan varje lager göra radiovågor en aning svagare. Därför kan de ha effekt på trådlös mottagning (t.ex. trådlöst nätverk och mobiltelefoner). 

Om du undviker att måla för många ytor över en stor area, så borde magnetfärgen dock inte påverka signalerna märkbart.