Vi skickar magneter alla vardagar - beställ innan kl. 14

Sök här...

Söker...

Hmmm... Sökningen gav inga träffar. Du kan kontrollera stavningen eller använda ett bredare sökbegrepp.

  1. Hem
  2. Magnetkrokar: så här fixar du olika typer av upphängning

Magnetkrokar: så här fixar du olika typer av upphängning

Ibland har man inte lust att borra hål i väggen när det är dags att hänga handdukarna på en krok.

Vi har ett stort utbud av magnetkrokar som är väldigt användbara till upphängning av olika prylar, eftersom de fäster enkelt på metalliskt underlag. Det gäller bara att ha lite koll på hur stor styrka magneterna ska ha, så att de klarar av vikten från prylar man hänger på dem. Här har vi samlat några tips på hur du väljer rätt magnetkrok.

Upphängning av belysning med magnetkrok

Känns det som ett oöverstigligt hinder att skruva upp den där trendriktiga glödlampan eller kanske hänga upp en snygg pendellampa? Då kan det vara en bra idé att finna en passande magnetisk yta och fästa en lampa (eller sladd!) i magnetkroken. Kanske har du en loftstege eller en skruv som redan sitter i väggen från ett tidigare upphäng - många av dessa är magnetiska! 

Upphängning av sladdar med magnetkrokar

Ett användningsområde för magnetkrokar är att använda dem som en hållare/uppsamlare för sladdar och snören som löper över själva kroken.

Kolla gärna upp innan du sätter igång om en del av utrustningen inte tål magneter. Tekniska prylar och magneter är inte alltid kompisar.

Du kan till exempel hänga upp en ljusslinga på terrassen genom att endast använda några små 10 mm. magnetkrokar. Det behövs inte så stor styrka eftersom vikten fördelas över flera krokar. Sladdar väger ju knappast mer än en kalender som nämns i ett exempel nedan.

Skapa ett fäste på lagerhyllan eller vagnen

Fäst kroken på ytan av stål och häng på en mindre korg eller påse, så att du har sakerna tillgängliga framför dig när du behöver dem.

Upphängning av växter med magnetkrokar

Självklart kan du inte alltid hänga upp de allra tyngsta krukorna, men som utgångspunkt är magnetkrokar riktigt bra att hänga upp hängkrukor i. Dessutom kan man hänga upp vinrankor med magnetkrokar eller fixera slingrande klängväxter. Om ditt växthus består av ytor som faktiskt är magnetiska är detta en riktigt bra idé. Det ena du bör tänka på är att magneter rostar efter en tid i fuktiga miljöer och utomhusklimat.

Om du har planer på att hänga upp stora växter rekommenderar vi inte att de hänger rakt ovanför en passage där människor går. Även om magneternas styrka håller i 80 år så finns det en risk att att plantorna kommer i alltför stor rörelse eller att tyngden blir för stor från övervattning. Då klarar magneten inte av att hålla uppe krukan och den kan falla ner. Fäst dem hellre i ett fönster eller närmre väggen.

Det finns inget standardsvar på hur stor magnetstyrka du behöver, men vi hjälper dig gärna att beräkna detta. Som regel behövs det ganska starka magneter.

Magnetkrok till kalender

Vi upplever att man köper alltför svaga magnetkrokar till upphängning av kalendrar. Det indirekta draget gör att man ska använda en betydligt starkare magnet. Så här räknar du:

När en vikt pressar neråt skal man multiplicera vikten på föremålet med fyra. Om föremålet är större än magnetens diameter x 100 ska man multiplicera med fyra ytterligare en gång till. Dvs. 8 x gånger föremålets egen vikt.

Så här kan man tänka:

En liten kalender i storlek A5 eller mindre tynger inte ner så mycket som när du hänger en upp en stor familjekalender, så därför kan det räcka med en magnetkrok på 13 mm med en styrka på ca. 5 kg.

En stor kalender i storlek A4 eller A3 har mer tyngd neråt och därför bör du använda en magnetkrok på 20 mm. eller mer. Den har en styrka på ca. 11 kg. Det låter kanske mycket, men med tanke på att kalenderns format är liggande och skapar ett större tryck nedåt, så behöver man en magnet som har mer styrka.

Vad är skillnad på direkt och indirekt drag?

Det kan vara svårt att förstå skillnaden på direkt och indirekt drag, men vi har en liten video som förklarar detta bättre (om än på danska).

https://youtu.be/sHE4tl--oVE

 

Alla produkter - Magnetkrokar: så här fixar du olika typer av upphängning