Alla permanentmagneter har en nord- och en sydsida - även om du bryter dem.
Men hur är det med styrkan?
Neodym och ferrit har samma styrka på alla sidor. Som är. Magneterna har samma styrka på ytorna och samma styrka på sidorna, men det kan vara stor skillnad på hur mycket styrka det är på sidorna jämfört med utsidan. ytorna, beroende på om magneterna är axiellt magnetiserade på de stora ytorna, eller om de är diametralt magnetiserade på sidorna.
Så de är inte lika starka hela vägen runt. Men magnetismen från den norra sidan av magneten är lika stark som den södra sidan.
Om du inte ändrar formen på magneten...
Undantag från regeln
Styrkan i Gauss kommer alltid att vara densamma för hela magneten. Men styrkan i gram/kilo kan ändras om man ändrar formen på magneten. Detta gäller dock inte alla former, för om man tar en konformad magnet så samlas flödeslinjerna på den lilla sidan och därmed uppnår man fortfarande samma höga hållfasthet på minsta yta. Så för de allra flesta magneter blir det ingen skillnad i styrkan på sidorna. Det är avståndet som skapar styrkeförlust – inte skillnaden mellan stolparna.
Kan du blockera magnetism på ena sidan?
Råmagneter har full styrka från alla håll. Och beroende på om du väljer magneter med axiell magnetism eller diametral magnetism så får du störst styrka på den sida där det bara finns en nord- eller bara en sydpol. Men om du behöver blockera kraften på ena sidan kan detta göras på avstånd. Detta gör att magneten inte får full kontakt på ena sidan. Det är därför krukamagneter, där magneten placeras i en metallkruka, bara har 1 mycket magnetisk sida; nämligen sidan som är fri och inte har någon metall för att blockera magnetismen. Men du kan inte "stänga av" magnetismen hos en råmagnet. Då behöver du få tag i elektromagneter.