Vi skickar magneter alla vardagar - beställ innan kl. 14

Sök här...

Söker...

Hmmm... Sökningen gav inga träffar. Du kan kontrollera stavningen eller använda ett bredare sökbegrepp.

  1. Hem

Fakta om magneter

Vad är magnetism?

Man kan säga att magnetism har att göra med elektriska laddningar som rör sig. Ordet magnetism är ursprungligen från Magnesia i Turkiet: det var här man hittade de första magnetiska materialen. Magnetism är ett fysiskt fenomen: när materialen utövar attraktiva eller repulsiva krafter på andra materialen (magnetiska egenskaper). Alla material påverkas i större eller mindre grad av ett magnetfält. Magnetism orsakas av elektroner. 

Vad är en magnet?

En magnet är ett objekt som alstrar ett magnetfält. Allt från naturligt magnetiska mineraler till magneter som kräver ström (elektromagneter) kan vära magnetiska och skapa ett magnetfält. Naturligt magnetiska mineraler blir magnetiserade av jordens eget magnetfält.

Val av magnetisk bärkapacitet

All bärkapacitet (dragkraft) är angiven vid direkt drag på magneterna på webbsidan. Detta kan också förklaras genom att hänga upp ett papper kontra en kalender eller bildram med magneter - se dessa två exempel.

Är jorden magnetisk?

Magnetfält är en del av vår vardag och finns hela tiden runt om oss. Jorden är faktisk en stor magnet. Jorden har ett statiskt magnetfält som gör att kompassen riktar sig mot norr. Forskara har observerat att jordens magnetfält just nu är på väg att bli markant svagare, och de magnetiska polerna flyttar sig mycket snabbt (10–50 kilometer om året). Dessa ändringar i riktning och intensitet kan tyda på att jordens magnetiska poler är på väg att byta plats – något som har skett många gånger tidigare.

Vad händer om man värmer upp magneter 

Värmer man upp magneter, blir det oordning i de små magneterna (poler), och magneten förlorar då sin magnetism (inträffar vid 80 grader celcius - kallad Curiepunkten).

Skapa din egen magnet

Du kan magnetisera ett magnetisk material själv genom att stryka materialet upprepade gånger i 1 riktning med en permanent magnet (t.ex. neodymium magneter); man tvingar molekylerna att anpassa sig i en Norr/Syd orientering.

Bygg en magnetisk knivlist i trä för köksknivar

Magneternas dragkraft minskar med 30% vid 2 mm. Avstånd mellan kniv och magnet och till 8% ved 5 mm. avstånd mellan kniv och magnet. Se video och vilka magneter vi rekommenderar när du ska bygga din egen magnetiska knivlist här.

Smiley magneter

Sura, glada och neutrala smileys används många olika ställen. På LEAN projekttavlor, på skolatavlor och hemma på kylskåpet. Se vårt urval av starka smiley magneter här.

Vad er Gauss, och hur jämför man Gauss med dragkraft?

Gauss beror på magnetism (N-värde) - inte på dragkraft. Till exempel: 

  • N35 = 11700-12100 Gauss
  • N38 = 12200-12600 Gauss
  • N42 = 12900-13200 Gauss
  • N45 = 13200-13700 Gauss
  • N48 = 13700-14200 Gauss
  • N50 = 14000-14600 Gauss