SNABB LEVERANS - VI SKICKAR MED POSTEN VARJE DAG

Val av bärkapacitet

All bärkapacitet (dragkraft) är angiven vid direkt drag på magneterna på webbsidan. Det betyder den lastkapacitet som en magnet har vid direktkontakt med en magnetisk yta och ett jämnt drag (läs mer om magneter till glastavlor här; där gäller andra regler). Om det finns en nedåtgående belastning på magneten måste behovet av bärkapacitet beräknas från andra parametrar.

Detta kan också förklaras genom att hänga upp ett papper kontra en kalender eller bildram med magneter - se dessa två exempel:

Exempel 1:

Om du hänger upp ett ark papper med en magnet är det i princip inget avstånd mellan den magnetiska ytan och magneten, vilket innebär att magneten inte belastas särskilt mycket. Hänger du däremot upp tio ark papper blir det ett stort avstånd mellan den magnetiska ytan och magneten. Därför belastas magneten mer och har inte längre ett direkt drag. Detsamma gäller med lite tyngre kartong: det är inte särskilt stort avstånd mellan magneten och den magnetiska ytan, så magneten kan utan problem bära upp kartongen. Men sätter du flera ark kartong ovanpå varandra och hänger upp dem med en magnet kommer det vara ett stort avstånd till den magnetiska ytan. Därför belastas inte magneten längre enbart i direkt drag.

Exempel 2:

Om du hänger upp en kalender, eller en inramad bild, uppstår en kraftigt nedåtgående dragning på magneten och det ställer helt andra krav på magnetens bärkraft. I detta fall bör du överväga att välja en extra stark krokmagnet som kan hantera nedåtgående drag. Ju större kalendern är (inte bara vikten utan även måtten) desto större är behovet av bärkapacitet. För att hänga upp kalendrar som är storlek A3 eller större, på till exempel kylskåp eller whiteboard, rekommenderar vi den här magneten: krokmagnet ø20 mm.

Kontakta oss för mer information om att hänga upp bildramar.

Tappad magnetism på avstånd

Som tidigare nämnt gör avstånd att magnetismen blir "svagare". Detta gäller oavsett om det är papper, tyg, glas eller luft som är mellan magneten och den magnetiska ytan eller den andra magneten som den ska vara i kontakt med.

  • Vid ett avstånd på 2 mm minskar bärförmågan till 30 % av den uppgivna bärkapaciteten genom direktkontakt.
  • Vid 5 mm avstånd är vi nere på 8 % av den ursprungliga bärkapaciteten mätt vid direktkontakt.

För att kunna utnyttja magnetkraften till fullo är det alltså bäst att man ser till att ha så lite avstånd som möjligt mellan magneter eller mellan en magnet och en magnetisk yta. Detta är särskilt viktigt att ha i åtanke när man exempelvis letar efter magneter till magnetiska glastavlor eller ger sig på att själv tillverka en magnetlist för knivar.