Beställ vardagar innan kl. 14 - då skickar vi dina varor samma dag

Sök här...

Söker...

Hmmm... Sökningen gav inga träffar. Du kan kontrollera stavningen eller använda ett bredare sökbegrepp.

  1. Hem

Val av bärkapacitet

Du läser på produktbeskrivningen: Den här magneten har en styrka 10 kg. OK, tänker du. Om jag har ett föremål på 10 kg så är det den här magneten som passar.

Tyvärr är det inte riktigt så enkelt. Vid val av magnetens styrka så måste man väga in flera andra faktorer, som om det t.ex finns en nedåtgående belastning eller ett större avstånd mellan magnet och metallyta.

Vi förklarar i två exempel nedan.

Exempel 1 - Papper:

Om du hänger upp ett ark papper med en magnet är det i princip inget avstånd mellan den magnetiska ytan och magneten, vilket innebär att magneten inte belastas särskilt mycket. Hänger du däremot upp tio ark papper blir det ett stort avstånd mellan den magnetiska ytan och magneten. Därför belastas magneten mer och magnetens styrka minskar. 

Detsamma gäller med lite tjockare kartong: det är inte särskilt stort avstånd mellan magneten och den magnetiska ytan, så magneten kan utan problem bära upp kartongen. Sätter du däremot flera kartongbitar ovanpå varandra och hänger upp dem med en magnet kommer det vara ett stort avstånd till den magnetiska ytan. Därför belastas inte magneten endast genom direkt dragningskraft.

Exempel 2 - Kalender:

Om du hänger upp en kalender, eller en inramad bild, uppstår en kraftigt nedåtgående dragning på magneten och det ställer helt andra krav på magnetens bärkraft. I detta fall bör du överväga att välja en extra stark krokmagnet som kan hantera nedåtgående drag.

Ju större kalendern är (inte bara vikten utan även måtten) desto större är behovet av bärkapacitet. För att hänga upp kalendrar som är storlek A3 eller större, på till exempel kylskåp eller whiteboard, rekommenderar vi den här magneten: krokmagnet ø20 mm.

När en vikt pressar neråt skal man multiplicera vikten på föremålet med fyra.

Om föremålet är större än magnetens diameter x 100 ska man multiplicera med fyra ytterligare en gång till. Dvs. 8 x gånger föremålets egen vikt.

Magnetismen minskar med avståndet

Som tidigare nämnt gör avstånd att magnetismen blir "svagare". Detta gäller oavsett om det är papper, tyg, glas eller luft som är mellan magneten och den magnetiska ytan eller den andra magneten som den ska vara i kontakt med.

  • Vid ett avstånd på 2 mm minskar bärförmågan till 30 % av den uppgivna bärkapaciteten genom direktkontakt.
  • Vid 5 mm avstånd är vi nere på 8 % av den ursprungliga bärkapaciteten mätt vid direktkontakt.

För att kunna utnyttja magnetkraften till fullo är det alltså bäst att man ser till att ha så lite avstånd som möjligt mellan magneter eller mellan en magnet och en magnetisk yta. Detta är särskilt viktigt att ha i åtanke när man exempelvis letar efter magneter till magnetiska glastavlor eller ger sig på att själv tillverka en magnetlist för knivar.

Vill du veta mer om magnetens egenskaper och vad magnetism är? - klicka då här.