SNABB LEVERANS - VI SKICKAR MED POSTEN VARJE DAG

Skillnaden på ferrit och neodymium

Tvivlar du i ett magnetval? 

Det är stor skillnad på ferrit och neodymmagneter och vi ska försöka förklara det på ett lättförståeligt språk så att alla kan följa med – det är nämligen vår mission att göra det enklare att använda magneter i vardagen.  

Vi skriver det ofta på de flesta av våra sidor, men vi tar det igen för säkerhets skull: 

Magneter är inte leksaker! 

Kort om ferritmagneter 

Om ekonomin är viktigare än styrkan ska du välja ferritmagneter. 

Ferritmagneter är ”lillebror" till neodymmagneter – ca 9 gånger svagare än magneter av neodymium.  

De är svåra att svälja för barn och djur och skulle skadan ske så är ferritmagneter mindre farliga att svälja än neodymmagneter.  

I teorin tappar ferritmagneter inte i styrka, men man kan mäta en mindre skillnad efter ca 100 år. Det finns dock andra faktorer än tiden som kan avmagnetisera en magnet: exempelvis kraftig värme, upprepade slag och påverkan från en starkare magnet.  

Det ska mycket till för att bryta av en ferritmagnet i förhållande till neodymmagneter och det händer inte så mycket om en flisa slås bort av en magnet av ferrit.  

Tåler temperaturer på ca -40 °C till 250 °C. 

Vill du läsa den långa versionen om ferritmagneter? Läs mer här

Kort om neodymmagneter 

Om styrkan är viktigare än ekonomin så ska du välja powermagneter.  

Powermagneter är gjorda av neodymium och har en ganska kraftig dragningskraft. De ska därför hanteras med högsta försiktighet – de är ca 9 gånger starkare än ferritmagneter.  

Den bärförmåga som står på varubeskrivningen förutsätter direktkontakt med magnetisk yta – det är t.ex. därför som magnetiska glastavlor är så svaga i magnetismen, då magneterna ska verka genom glasplattan.  

Efter ca 100 år kan man mäta en mindre minskning av magnetismen, dock finns det fler faktorer än tiden som kan avmagnetisera en magnet ganske snabbt. T.ex en kraftig värme eller upprepade slag/stötar på magneten. Kraftig värme förstör magneten permanent, men avmagnetiserade som följd av slag kan rättas till så länge magneten fortfarande sitter ihop.  

Det händer inget med en neodymmagnet om den saknar en liten flisa. Men de bryts lätt av vid oförsiktighet och överlever sällan att slås ihop med en annan magnet i hög fart. De flesta av våra neodymmagneter tål upp till 80 °C – vissa tål högre temperaturer men det framgår i så fall på varubeskrivningen. Det finns inte en nedre gräns för temperaturpåverkan för neodymium, så de är bra till kylrum.  

Vill du veta mer om neodymium? Läs mer här

Skillnaden mellan neodymium och ferrit 

Det beror helt på vad du ska använda magneterna till och om styrka eller ekonomi betyder mest för dig. Om du inte känner att du har fått svar på om du ska välja ferritmagneter eller powermagneter av neodymium till ditt projekt, så vill vi väldigt gärna vägleda dig ytterligare. Du får tag på oss på telefon +45 71993614 eller på e-mail info@magnordic.com. 

Vi har många års erfarenhet med magneter så vi kan helt säkert också vägleda dig till att ta rätt beslut med tanke på magnettyp och styrkebehov.