Vi skickar magneter alla vardagar - beställ innan kl. 14

Sök här...

Söker...

Hmmm... Sökningen gav inga träffar. Du kan kontrollera stavningen eller använda ett bredare sökbegrepp.

  1. Hem
  2. Hur limmar jag fast magneter?

Hur limmar jag fast magneter?

Val av lim till magneter 

Om du önskar limma magneter, så rekommenderar vi dig att använda ett tvåkomponentslim eller UHU Max Repair Superlim, som kan användas på de flesta ytor.  

Vi rekommenderar inte användning av varmt lim till supermagneter (neodymmagneter), då värmen kan demagnetisera magneterna. Lim av märket Super Glue kan inte heller rekommenderas till våra magneter eftersom de kan förstöra ytskiktet. Vi rekommenderar inte att använda sekundlim på grund av risken för en kemisk reaktion.  

FAQ om lim och rengöring 

Rengör alltid med isopropylalkohol först!

För att kunna limma fast något, ska ytan alltid vara ren och torr samt fri från damm. Undvik ojämna eller skrovliga ytor. Rengör med isopropylalkohol och vänta med att limma tills ytan är helt torr. Limmet fäster bara vid full kontakt med ytan (gärna hårt pressat). Ju planare ytan är, desto bättre blir resultatet. 

Lim till neodymmagneter 

När du ska limma en neodymmagnet med glansig coating (dvs. supermagneter av neodymium med förnicklad yta) så ska ytan slipas lätt med finkornigt sandpapper på den sida som ska limmas. Det ska inte gå hål på coatingen; den ska endast rispas lätt. Du ska alltså inte pressa magneten för hårt mot sandpapperet när coatingen förbereds för limning.  

Vissa syntetiska material, såsom polypropylen (PP), polyethylen (PE) samt pulver-täckta ytor är inte ideala, då limmet kan lösas upp vid tryck. Gör därför ett omfattande test innan du avgör om limmet fungerar optimalt.  

OBS! Testa alltid, så att du inte misslyckas. Tänk dig gärna för innan du sätter fast magneten – för när den väl sitter där, så sitter den fast.  

Självhäftande magneter 

Som ett alternativ till att limma själv kan du titta på vårt urval av självhäftande magneter. Supermagneter som är självhäftande är den enkla och bekväma lösningen, om man ska fästa fast en magnet men inte har tid att stryka lim på magneten.

Självhäftande neodymmagneter är särskilt populära i emballageindustrin och hos snickare och utställare. De används till allt från magnetstängning på böcker och magnetiska nyckelhållare till upphängning av byggmaterial som man inte får borra i - ofta i kombination med magnetisk metall. 

De självhäftande supermagneterna har ett lager kraftigt 3M-lim på den ena sidan och en liten bit skyddande lager folie ovanpå, så att magneten först fäster när man tar bort folien. Ta bort skyddsfolien direkt före användning och rör inte vid limmet efter folien har tagits bort. Vi säljer de självhäftande magneterna i paket om 10 st (sammansatta i par) dvs 5 st med en nordpol och 5 st med en sydpol ”uppåt”. 

Självhäftande neodymmagneter är generellt inte ägnade för utomhusbruk, eftersom de kan rosta. Använd istället gummimagneter

OBS! Självhäftande magneter kan sällan användas på tyg/kläder, då fibrerna förstör fästförmågan. Därför bör du hellre överväga en limma-själv-lösning till tyg och kläder, med ett lim dom är skapat för både magneter och tyg - eller symagneter

Självhäftande magnetband 

Den något mer flexibla magnetlösningen är magnetband med självhäftande tejp (även kallad magnettejp). Magnetbandet har också fått ett lager kraftigt 3M-lim på den ena sidan och en tunn film ovanpå, så magnetbandet är först klistrigt när man tagit bort filmen. Magnetband kan klippas i små eller stora bitar med en vanlig sax. Limmet är inte lika kraftigt som på powermagneterna, så man kan enklare återställa en placering med magnetisk tejp.  

Det kan vara en utmaning att använda det självhäftande magnetbandet på tyg med lösa fibrer, då det förstör klisterförmågan. Överväg istället att sy fast magnetbandet på tyget.  

OBS! Magnetbandet har inte ett lika kraftigt magnetfält som powermagneterna

Alla produkter - Hur limmar jag fast magneter?